Oldalak

2009. június 7., vasárnap

Szépítsük otthonunkat!

Lassan egy év telt el azóta, hogy beköltöztünk jelenlegi lakásunkba, és amikor csak tehettük, apróságokat vásároltunk, amivel kicsit fel lehet dobni a lakás fehér falainak egyhangúságát, és valóban otthont lehet varázsolni a falak közé. Mai bejegyzésünkben lakásukat alakítgatóknak szeretnénk segíteni azzal, hogy jól megmondjuk hogyan lehet egy kicsit élhetőbbé tenni környezetünket (vagyis: hogyan csináltuk mi).

Virágok
A virágok nagyon jó hatással vannak az emberre: minden környezetben jól mutatnak, és ha igazán eltaláljuk a helyüket, némi kicsi gondoskodással (=öntözés kb. hetente) gyönyörűen dekorálnak. Egyes források szerint a levegőt is tisztítják, és kicsit közelebb hozzák a természetet. Minél több a virág, annál jobban fogjuk magunkat érezni. Ha a virágok nem maradnak meg, mert nem szeretik a helyüket, művirággal közelíthetünk az érzés felé.

A szekrény sarkain és a polcokon
jól mutat egy-egy virág


Harmónia
A szoba berendezési tárgyain lévő dekorációkat próbáljuk meg azok színeihez igazítani, így nem kapunk tirke-tarka káoszt, sokkal inkább egységes kompozíciót. A kevesebb néha több elv itt is érvényesül: sokkal mutatósabb egy áttekinthető, inkább kevesebb, de látványosabb dísztárgyat megmutató komód, mint egy giccsekkel roskadásig zsúfolt polc. A száraz virágok képesek megtörni a monotonitást: ha szeretjük, akkor alkalmazzuk őket ahol csak lehet.

Egységes színvilág, száraz virágokkal körítve

Saját készítésű dísztárgyak
Kis kézügyességgel és némi alapanyag felhasználásával magunk is készíthetünk dísztárgyakat. Itt például egy nagyon régi, nem szokványos formájú üvegbe különböző színű magvakat préselünk rétegezve, amit dugóval zárunk le, jó szorosan. Így az idő nem fog ki a dekoráción, a magvak nem kezdenek el romlani, vagy bogarasodni, ráadásul remek, a természetet idéző dísztárgyra tehetünk szert.

Magvak üvegben - nagyon egyszerűen elkészíthető

Fotókiállítás különdíjáért kapott emléktárgyunkból könnyedén fabrikálhatunk kulcstartót: így minden nap szem előtt tarthatjuk a díjat, nem fog a fiókban porosodni.


Hozzuk közelebb a tengert!
Pár formásabb, színes kővel díszíthetjük fürdőkádunk sarkát. A célnak persze legjobban a tenger által kimosott, ezáltal éles szegélyektől mentes kavicsok és nagyobb méretű kövek felelnek meg, amelyek változó méretben találhatóak meg a tengerparton. Ha arra járunk, érdemes gyűjteni: gondoljunk nyaralás közben is arra, hogy hűvös téli napokon egy forró fürdőt véve jó lesz felidézni a nyári emlékeket.

Egy szeletke tenger...
amikor víz éri őket, eredeti színükben tündökölnek!


A konyha
A konyhát rengeteg mindennel fel lehet dobni. Nekem mindig is vágyam volt a klasszikus, régi konyhákat idéző kép a konyha falára, ezt a legutóbbi túrkevei Juhászfesztiválon tudtuk végre-valahára megszerezni:

Vékony rönk és szalvéta alkalmazásával nyert kép

Alkalmazhatunk jópofa fogasokat is az edények és az edényfogók felfüggesztésére.


A hűtőről sem szabad megfeledkezni: hűtőmágnes-mániásoknak kész játszótér a hűtőszekrény ajtajának sima, fehér felülete. Szerencsére egyre több helyen kapható jó minőségű hűtőmágnes, amiből a kevesebb néha itt is több. Itt kifejezetten jól jön a friss színek sokasága, ami a fehérséget feloldva igazán otthonossá varázsolja a konyha eme szegletét.

A hűtőre bármi felkerülhet. Legjobb mágnes a jegyzetfüzetke,
ebbe mindig fel lehet írni, hogy éppen mi hiányzik a hűtőből.


Egyéb dekorációs ötleteket és képeket szívesen látunk a kommentek között.

Nincsenek megjegyzések: