Oldalak

2009. június 20., szombat

Miért malac a persely?

Elgondolkodtatok már rajta, hogy miért éppen malac-alakú egy persely? Mi köze van a malacoknak a megtakarításhoz? Miért nem kutyát formáznak ezek az edények, ami legalább elássa a csontokat a földbe? Vagy lehetne hörcsög, aki állandóan gyűjtöget... de nem. A persely az malac alakú. De miért?

Egy megközelítés szerint az egész egy nyelvi félreértésen alapul. Valamikor nagyon régen, a 15. század környékén az ó-angol nyelvezetben volt egy szó, a pygg, ami egy narancsszínű agyagfajta megnevezésére szolgált. (Ez rendkívül hasonlít a mai angol nyelv pig szavára, ami malacot jelent.) Az emberek akkoriban a mindennapi használati tárgyaikat ebből az anyagból készítették. A háziasszonyok megtakarított pénzüket is a pygg-ből készült edényekben tárolták. Az idő előrehaladtával, ahogy a mindennapi használati tárgyak már egyre jobb minőségű anyagokból készültek, az emberek nagy része elfeledte, hogy a pygg eredetileg mire is utalt. A 19. században különböző hagyományőrzési célokkal az angol fazekasokat többen is megkérték, hogy gyártsanak pyggy bank-eket, amiben a megtakarított pénzt lehet tárolni. Mivel a fazekasok vajmi keveset sejtettek a múltban lezajló nyelvi változásokról, ők a pyggy bank-et piggy bank-nek, vagyis nem agyagperselynek, hanem malacperselynek értették, és meg is formáztak egy ilyen malac formájú edényzetet, a hátán egy érmék bedobálására szolgáló nyílással. Ezek természetesen egy pillanat alatt népszerűvé váltak, és innentől kezdve nem volt megállás: a leginkább keresett perselyformák azóta is malac-alakúak.

Az eredeti perselymalac hasán nem volt az érmék kiszedegetésére alkalmas lyuk: ha hozzá szerettünk volna jutni a malacban tárolt pénzhez, össze kellett törni az eszközt. Persze minél édesebbre és aranyosabbra sikerült formázni egy malacot, annál nehezebben vette rá magát az ember gyereke, hogy összetörje a szeretett jószágot, így a pénz rendkívül sokáig biztonságban volt.

Nincsenek megjegyzések: