Oldalak

2008. március 30., vasárnap

Inter You: az olvasó kérdez

Miért szeretsz naplót írni? Nem csak erre a naplóra gondolok, hanem azokra is, amiket még kézzel írtál. Mit szeretsz ebben? Erre szeretném tudni a választ!
Misty, 2008. március 22.

Kedves Misty,

a naplóírás számomra valami olyasmi, aminek segítségével vissza lehet forgatni az időt. Olyasmi, aminek varázsa van: nem akkor, amikor egy-egy bejegyzés megszületik, hanem évekkel később, amikor olvasás közben vagy azért lesz könnyes a szemünk, mert hatalmasat röhögünk azon, milyen kis idióták is voltunk, vagy pedig azért, mert hiányzik az elmúlt idő, vagy az akkor lezajlott események. Naplóim lapjain olyan emberekkel találkozhatok, akik már nem léteznek számomra - azért, mert időközben teljesen máshol élnek, vagy azért, mert már nincsenek az élők sorában. Ugyanakkor vannak olyan napok, amiket jó újra olvasni, viszont újra élni már nem szeretnék mégegyszer (pl. matekszigorlat. :-)).

A blogírás az teljesen más világ. Itt elsősorban nem magamnak írok. Hogy ezt miért szeretem? Kicsit a cigizéshez vagy a teázáshoz, illetve annak rituális szertartásához tudnám hasonlítani. Leülök a gép elé, blogger.com, belépés, és máris megjelennek az általam szerkesztett blogok. Szól a zene, új bejegyzés készítés, pici gondolkodás, aztán elkezdem írni. Befejezem, átolvasom, teljesen átírom. Szüttyögök vele, képeket és videókat szúrok be, elhelyezgetem őket a megfelelő bekezdések közé - mindezt csupa élvezetből csinálom. Azért írok naplót, és azért írtam régebben is, mert örömem lelem benne. Blog esetében örülök annak, ha másokat is érdekel, amit írok, és egy-egy hozzászólással kifejtik a véleményüket.

Egy bölcs ember, akit Orlando di Lassónak hívtak, megfogalmazott saját maga számára egy mottót: Ne legyen nap alkotó munka nélkül! Én ehhez tartom magam. Mivel az alkotásra manapság kevés az idő, a blogban kiélem mindenféle kreativitási, alkotási vágyamat.

Én ezért szeretek naplót írni.

---
(Kérdezz te is, válaszolok!)

1 megjegyzés:

misty írta...

Nagyon köszönöm a szép és hosszú választ! Tetszik! :-) Csak így tovább! :-)