Oldalak

2007. augusztus 2., csütörtök

Hangyák!

Egyes források szerint a világon adott idő alatt kétszer annyi hangya születik, mint amennyi elpusztul. Ez a szám, belegondolva, hogy jelen pillanatban is hány hangyafaj hány tagja van jelen a világon, irtózatosan nagy. Be kell látnunk, hogy talán lesz idő, amikor mindent a hangyák fognak uralni. Ha mindehhez még azt is tudjuk, hogy ezek az apró teremtések mennyire intelligens lények, valamint hogy az emberi társadalomhoz mennyire hasonló struktúrában élnek, jogos az aggodalom.

A hangyák - többek között - rendkívül kitartóak. Órákig képesek próbálkozni lehetetlennek tűnő dolgokkal. Ki ne látott volna már hangyát, ami egy nálánál sokkal nagyobb morzsát vagy magot cipel a sokszor több száz méterre lévő fészkéhez. Néha leteszi, betájolja magát, majd újra felvéve a terhet megindul a megfelelő irányba. Néhány hangyafaj háziállatokat is tart: a náluk gyengébb rovarokat szinte rabszolgasorsba taszítják, és - mint az emberek a tehenet - bizonyos fajokat meg is fejnek, táplálékul használva a kinyert nedvet. Később, amikor a szolga már hasznavehetetlen, egyszerűen megölik, és egy újabb után néznek.

Sok dolgot lehetne még példaként sorolni, de nem teszem, mert ami a lényeg, és ami igazán elborzasztó, az a hangyák által felépített társadalom precizitása, a viszonylag kis méretükhöz társuló logika, és végső soron az, hogy mennyire hasonlítunk mi egymásra, hangyák és emberek. Most még mi vagyunk az erősebbek, de már verbuválódik a hadsereg.

Rettegjetek! :-)

1 megjegyzés:

Norbie írta...

Kizárt dolog, hogy a hangyák uralják a földet:) Erősebbek vagyunk. De tény és való, hogy náluk sokkal jobban fel van építve a politikai tárasdalmuk mint nekünk:)