Oldalak

2007. július 31., kedd

NumLock

Rengetegen kérdezték már tőlem, mi az oka annak, hogy egy számítógéphez ülve azonnal kikapcsolom a NumLock-ot, ezzel őrületbe kergetve azt, aki utánam a géphez ül. Az ok megint csak történelmi távlatokban keresendő, azonmód ki is fejtem.

Az én első számítógépem, melyet 1990-ben kaptam, egy IBM XT volt. Az XT és AT gépek közötti különbség - a számos belső alkatrészen és felépítésen kívül - megmutatkozott a billentyűzetekben is. Az XT billentyűzete csak 83 billentyűt tartalmazott, szemben az AT 102 darab billentyűjével. Leginkább az a rész hiányzott róla, ami ma a numerikus billentyűzettől balra található: a kurzormozgató billentyűk, a PgUp-PgDn, Ins, Del, Home, End csoport, illetve a PrintScreen, Pause és Break, valamint a Scroll Lock billentyűk, illetve fontos még, hogy a funkcióbillentyűk (amik a billentyűzet bal oldalán helyezkedtek el, nem felül) csak F1-től F10-ig voltak jelen.

XT billentyűzet
(Szabad rákattintani a nagyításhoz.)


Természetesen a fentebb említett funkciók (az F11 és F12 kivételével) mind megtalálhatóak voltak a billentyűzeten, mint ahogy a maiakon is megtalálható. Ha a NumLock be van kapcsolva, akkor a jobb oldali numerikus billentyűzet számokat ír, 0-tól 9-ig. Ha a NumLock billentyű ki van kapcsolva, akkor a jobb oldali rész navigációs billentyűzetként viselkedett: A 0 az Insert, a . (tizedespont) a Delete, 1=End, 2=Le, 3=PgDn, 4=Balra, 6=Jobbra, 7=Home, 8=Fel, 9=PgUp. (Az 5-ös számbillentyűnek NumLock nélkül nem volt funkciója, nincs is a mai napig sem.) Mivel a kurzormozgató billentyűkre az akkori szöveges üzemmódban sokkal többször volt szükség, mint számok beírására (amelyeket ugyanúgy be lehetett írni a billentyűzet felső sorában is), a NumLock szinte mindig ki volt kapcsolva, így ez a számítástechnikával töltött első éveim alatt úgy belém ivódott, hogy mind a mai napig a NumLock kikapcsolásával kezdem a munkát, ha egy idegen géphez ülök. (Az itthoni be van idomítva, a NumLock a BIOS-ban is kikapcsolásra ítéltetett, ugyanúgy, mint az operációs rendszeren belül.) A kikapcsolás olyan szinten rutinos, hogy magam tudomást sem veszek róla.

Itt kérek elnézést mindenkitől, akinek meggyűlt már velem a baja ilyen téren.

1 megjegyzés:

Norbie írta...

Na akkor én előtted szeretnék leülni egy idegen géphez:) Engem az őrületbe tud kergetni ha ki van kapcsolva a NumLock. Olyan szinten mérges leszek, hogy már kedvem se lesz leülni ahhoz a géphez. Mivel én a számokat CSAK a numerikus részem írom ottan jobb oldalt:)