Oldalak

2007. április 15., vasárnap

Anaglif őrület

A Digitális fotó magazin ehavi száma a térhatású képekkel, és azok készítésével foglalkozik. Mivel a lap állítása szerint nagyon könnyű ilyen képeket készíteni, úgy gondoltam, hogy belevágok, és megpróbálkozom vele.

A térhatás érzékeléséhez arra van szükség, hogy két szemünk más képet lásson, és agyunk ebből megpróbálja összeilleszteni a háromdimenziós képet. Mivel egy fényképen nem tudjuk előírni a bal és a jobb szemünk számára, hogy a képnek melyik részletét lássa, és melyiket ne, ezért a legegyszerűbb háromdimenziós képek megtekintéséhez anaglif szemüveget használunk, amely különböző színű lencséivel tulajdonképpen színszűrőként működik a szem előtt.

Anaglif szemüveg

Az anaglif szemüveg titka abban rejlik, hogy a piros szűrővel nem látjuk a piros színeket, a cián színű szűrővel pedig nem látjuk a ciánkék színeket a fotón (viszont az ellentétes színeket feketének látjuk, pl. cián lencsével a pirosat), így igen egyszerűen el tudjuk készíteni a képet a két szem számára, az alábbi módszerrel:

Háromdimenziós képek készítése három lépésben

  • Készítsünk egy fotót (lehetőleg állványról) a három dimenzióban ábrázolandó tárgyról vagy tájról! Ezt követően a fényképezőgépet toljuk el jobbra pár centiméternyit (ne forgassuk az állványon a gépet, hanem az állványt tegyük odébb) és készítsünk egy újabb képet, ugyanarról, amiről az imént. Ezzel létrejön a bal-, illetve a jobb oldali kép.
  • Töltsünk le egy anaglif képeket készítő programot! Az általam kipróbált megoldás az Anamaker nevű szoftver, amely minden hasznos alapfunkciót tartalmaz, ráadásul teljesen ingyenes.
  • A programba értelemszerűen töltsük be a bal-, és a jobb oldali képet, majd kattintsunk a Make 3D image feliratú gombra - és gyönyörködjünk. Szükség esetén balra és jobbra mozgatva a képeket finomhangoljuk a felvételt.
Elkészült műveimből kettőt osztok meg veletek, ha valakinek van otthon kék-piros szemüvege, talán értékelni tudja fáradozásaimat. (A képek korántsem tökéletesek. Nagyobb változatért kattints rájuk!)

Asztalom részlete


Plüssnyuszi

7 megjegyzés:

Unknown írta...

NAGYON Ügyes!!!

Az órás különös képpen jó. A ceruza csak tetőfok a képeden. GRATULA GRATULA

Unknown írta...

GRATULA GRATULA!!!

Nagony jók a képek.
Még tehetnél fel párat.

Thozoo írta...

Köszönöm szépen, a ceruza kicsit fokozza a hatást... örülök, ha tetszik! :-)

Thozoo írta...

Meglehet, készítek még egy párat... Igen, azt hiszem a napokban fogok készíteni. Feltöltöm, ha készen lesz!

Névtelen írta...

nálam a red-blu adta vissza legjobban a 3d-hatást.
am olyan nincs, h egy videóval lehessen ezt csinálni?

Thozoo írta...

Két kamera, egymás mellé téve. Aztán az egyik képét pirosra, a másikét zöldre (kékre). Ha találsz egy progit, ami ezt a kettőt egy rétegre tudja húzni, akkor már készen is van a saját 3D videód. :-) Bár szemüvegben csak egy pár percig élmény, aztán nagyon fárasztja a szemet.

Volt egy ilyen videó régebben, Shrek, 3D, de az is csak olyan 10 perces volt. Viszont az nem volt rossz.

Névtelen írta...

Klaszak a képeid!
Én épp ebben a betegségben szenvedek!
Ha érdekel ajánlom az oldalamat.
www.fotografix.atw.hu
gratula!