Oldalak

2009. augusztus 27., csütörtök

Ásványvízről, röviden

Háztartásunkban mindig szép számmal található ásványvizes palack, mivel hónap elején ebből a nedűből betárazunk, és gyakorlatilag egész hónapban ezt fogyasztjuk. Nagyon ritka, hogy csapvizet iszunk, pedig azt kell mondjam, hogy itt, ahol lakunk igen kellemes ízű a víz, nincs vele semmi probléma. Finom, mellékízektől mentes, és főként tiszta.

Mai napig emlékszem, hogy egész kicsi gyerekkoromban csak akkor láttunk ásványvizet, amikor a köztudottan ezt fogyasztó rokonok érkeztek, és nem is értettük, miben más ez, mint a szódavíz? Amit azonban előszeretettel fogyasztottunk, és hatalmas, gázpalackra hasonlító szódavizes ballonokban cseréltük, amikor kifogyott.

Ilyen szódásballonokkal nyomtuk

Aztán ahogy telt-múlt az idő, egyre inkább előtérbe kerültek az ásványvizek. A termék – ahogy az asvanyvizek.hu egy cikke fogalmaz – "elvesztette korábbi luxus jellegét, és mindennapi fogyasztási cikk lett. Továbbá a privatizált állami vállalatok tulajdonosai lényegesen nagyobb gondot és több pénzt fordítanak marketingre". Ez így igaz.Az ásványvizeket egyre nagyobb ütemben fogyasztjuk. 8 év alatt közel háromszorosára nőtt a fogyasztás kicsiny országunkban. Manapság több, mint 100 liter évente az egy főre eső fogyasztás. Csak összehasonlításképpen: az imént említett nyolcvanas években ez az érték 3 liter/év volt. Megdöbbentő.

Az ásványvíz azért ásványvíz, mert ásványi anyagokat tartalmaz. Ha valaki egészséges, korlátlanul fogyaszthatja: ha jól esik, akár 10 litert is meg lehet inni belőle egy nap. (Tizenkettőt is.) Élelmiszernek minősül, korlátlanul be is szerezhető. Létezik azonban ún. gyógyvíz is, aminek az ásványianyag-tartalma jóval nagyobb az ásványvíznél: ezt már csak orvos által meghatározott mennyiségben lehet fogyasztani.

Magyarországon nagyon sok ásványvíz-forrás található, ebből a szempontból tehát szerencsésnek mondhatjuk magunkat. Igazából nem is az a fontos, hogy sok van belőle, hanem hogy olyan ásványvizet adnak, amelynek az összes oldott ásványianyag-tartalma 500 és 2500 mg/liter között van. Ezzel szemben a Francia- vagy Olaszországban felszínre törő vizek ásványianyag-tartalma 50 mg/liter körül mozog. A magyar víz tehát finom, egészséges, és nem utolsó sorban rendkívül jó szomjoltó.

Ásványvizeket már a régi időkre visszanyúlóan is fogyasztottak. Nem újdonság tehát, csak évekig háttérbe szorult. Manapság pedig mindenki rá van kattanva. Maradjon is így, igyunk sok vizet ezekben a meleg napokban!

1 megjegyzés:

Kacsa! írta...

Az Arany János utcai forrásvizet illene kipróbálni! Méghogy a kisúji víz finom?!? Mi (a család) évek óta forrásvizet iszunk. Fene se tudja hogy "mire jó" egészséges, kész (városunk honlapján részletes infó van róla, miket tartalmaz). Ja és ingyen van.
OFF látom tettél fel képeket a sárgagátról Panoramio-ra. Most érdemes kimenni, a partmenti út már fel van töltve végig bazalttal, épül az elkerülő (szervízútja). Bicajjal korlátozottan járható.
Üdv. Kacsa