Oldalak

2009. május 31., vasárnap

Azada: Ancient magic

Na, a gyereknapnak jól keresztbe tett ez az időjárás. Nyilván ha több napos a hétvége, akkor nem számíthatunk ragyogó napsütésre: talán két éve volt így, amikor 8-10 héten keresztül zsinórban csak és kizárólag hétvégén esett az eső, viszont egész héten rohadt meleg volt.

Az élet igazságtalan. És mit lehet csinálni egy ilyen délutánon, amikor erre rádöbbenünk? Be kell fészkelni magunkat a jól megszokott szobába, és elfoglalni magunkat egy új filmmel, vagy egy régi játékkal. Ilyen régi játék például nálam az Azada: Ancient magic. Ezt általában előtúrom kéthavonta, végigtolok egy-két pályát, aztán valamiért megint el lesz felejtve. Ma megpróbálom megfejteni az itt-ott gyermeteg, máshol inkább ijesztő, de mindenképpen érdekes rejtvényeket. (Ezért át kell mennem Windowsba. Hm.)


A játék alapvetően különböző irodalmi művekből előszedett karakterek történeteinek apropóján alapul: meg kell keresni pl. Drakula várában az elrejtett kincseket, vagy Dr. Jekyll kell hogy receptet írjon fel nekünk. A lényeg, hogy minden pályán el van rejtve egy kártya, amit a végén az adott karakternek át kell adni, de addig is tárgyakat kell gyűjtögetnünk, amiket néha a leglehetetlenebb célra kell felhasználnunk. Egy-egy pálya tulajdonképpen egy-egy könyv, annak oldalait lapozgatva juthatunk el a megoldáshoz. A könyvek lapjain egy (vagy több) logikai játékot is találunk, amelyeket meg kell oldanunk ahhoz, hogy közelebb jussunk a rejtély megoldásához. Ezek a beépített játékok nem csak a már megszokott kliséket követik, hanem gyakran egy-egy eredeti ötlettel igen erősen igénybe veszik a szürkeállományt. (Bár vannak benne gyermekien egyszerűek is. Egy ilyen gyermekien egyszerű volt az alapja a Ball2x nevű játékomnak is.) Nem unalmas, sokkalta inkább izgalmas a játékmenet, bele lehet élni magunkat.

Aki szereti a logikai játékokat, ne habozzon megkeresni valahol, és próbálkozni vele. Ezt ajánlja mára a Thozoo naplója szerkesztősége. :-)

Nincsenek megjegyzések: