Oldalak

2009. május 16., szombat

Macutake gomba

A macutake gomba Kína és Észak-Korea tölgyeinek és fenyőinek gyökerei közt vadon termő gombafajta, melyért busás árat képesek fizetni a világ minden országában lakó, új ízeket kereső, gazdag ínyencek. A gomba iránti élénk kereslet az 1980-as években, az első japán felvásárlók megjelenésével kezdődött. Ma a kínai falvakban élők gombák és gyógyfüvek gyűjtésével akár ezer dollárt – sőt a szerencsések ötezret – is megkereshetnek egy nyár alatt.

A kereslet pedig töretlen az igazi és eredeti macutake gomba iránt.

A macutake gomba (Wikipedia)

A macutake gomba csak meghatározott fafajták (főként a japán vörösfenyő) tövében nő, és ami megnehezíti a gyűjtők dolgát, az az, hogy ez a gomba soha nem nő kétszer ugyanazon a helyen. Nem kell nagyon belegondolni, hogy belássuk: nem ez az a gombafajta, amit pörköltnek főz meg az ember. Az aromáját olyan finomnak találják a gomba iránt rajongók, hogy meg sem mossák azt az elkészítés előtt, csak egy konyharuhával áttörölgetik, hogy a felesleges koszt eltávolítsák, az aroma viszont, ami a gombát különlegessé teszi, megmarad.

Emiatt a különleges aroma miatt keresik és fogyasztják ezt a gombát. Van olcsóbb, és drágább változata, attól függően, hogy melyik régióban és milyen minőségben sikerül ilyen gombát találni. A legjobb minőségű gombák darabja (!) átszámítva a húszezer Forintot is elérheti, kilója pedig a 400.000 Forintot.

Mivel jól látható, hogy az átlagember számára nem kimondottan gazdaságos megoldás macutake gombát az asztalra tenni vasárnap, ezért pár éve japán gombatermesztők új hibridet mutattak be, amely a drága macutake gomba közeli rokona, de ötödébe kerül az eredetinek. Mivel a macutake gombát nagyon nehéz termeszteni (az utóbbi 50 évben jelentősen meg is csappant a gomba házi termesztése), ezért tudósok keresztezték az elterjedt shiitake gombát a macutakéval, abban a reményben, hogy egy könnyebben termeszthető fajt hoznak létre. A legutolsó hibrid sikeres lett, állaga nagyban hasonlít a macutakéra és még a szakértők szerint is tartalmazza az eredeti gomba illatának nagy részét.

Japán 3000 tonna macutakét fogyaszt évente, ebből mintegy 1000 tonnát a szigetországban állítanak elő.

Nincsenek megjegyzések: