Oldalak

2008. október 19., vasárnap

Rakott zöldbab

Egy pár éve az egyik ballagó osztálytól szakácskönyvet kaptam ajándékba (nem tudom, mire céloztak vele...), azóta az a konyhai Bibliánk. Rengeteg receptet készítettünk már el belőle, többet tovább is fejlesztettünk. A következő receptet kissé félve próbáltam ki, mert tartottam attól, hogy kétséges lesz a végeredmény, de szerencsére pozitívan csalódtam: isteni, kiadós ebéd született, amelyből akár 5-6 személy is jóllakhat. Most a továbbfejlesztett receptet láthatjátok, érdemes kipróbálni annak, aki szereti a zöldségeket! (Akár még ma is, vasárnapi ebédnek sem utolsó!)

Rakott zöldbab

Hozzávalók:

  • Kb. 100-120 dkg zöldbab (lehetőleg sárga- és zöldhüvelyű, vegyesen)
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 2 tojás
  • 6-7 fej hagyma
  • 1 üveg lecsó
  • 3 pár virsli
  • só, bors, étolaj, petrezselyemlevél
  • 2 pörköltkocka
Elkészítése:

A zöldbabot sós vízben feltesszük főni. Miközben rotyog, megtisztítjuk a hagymákat, majd kevés olajon üvegesre pároljuk. Ezt követően ráöntjük a lecsót, beledobunk két pörköltkockát, és tovább főzzük. (Gyakorlatilag egy komplett lecsót készítünk, tetszés szerint ízesítjük.) Amikor már majdnem megfőtt, hozzáadjuk a virslit. Időközben a megfőtt zöldbabról leszűrjük a vizet, és ha készen van a lecsó, kizsírozott tűzálló tálba (jénai) rétegesen belepakoljuk a zöldbabot és a virslis lecsót. (A legalsó és legfelső réteg is zöldbab legyen!)

Egy nagy pohár tejfölt két tojással összekeverünk, megborsozzuk és beleszórjuk a kevés (akár szárított) petrezselyemlevelet is. Az így kapott öntetet a rakott zöldbab tetejére öntjük. (Opcionálisan az egyes rétegek közé is kerülhet egy kevés.) Sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg a tetején a tejföl kissé meg nem pirul. (Érdemes sütéskor egy másik tepsibe rakni a jénait, mivel elképzelhető, hogy a lecsó leve elkezd újra főni a tálban, így nem csöpög tele a sütő vele. Jó megoldás lehet még, ha nem rakjuk dugig a jénait, hanem hagyunk a tetején 1-2 centi szabad helyet az alulról felfelé törő lecsó levének.)

Melegen, friss kenyérrel tálaljuk, felséges!

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: