Oldalak

2008. január 9., szerda

Tanuld meg: UMPC

Amikor pár éve a Microsoft megjelent a kis tablet-PC-jével, azt gondoltam: ez megint egy agyhalott próbálkozás. Ugyanúgy kútba fog esni, mint ahogy annak idején a menedzserkalkulátorok. Aztán ez valahogy úgy is indult, hiszen ezek a tulajdonképpen egy érintőképernyővel vezérelhető számítógépek nem hozták meg a várt sikert. Akinek már volt PDA-ja, nem nagyon akart átállni a nagyobb gépre, akinek meg még nem volt, az a viszonylag magas ár miatt nem vett magának táblapécét, inkább egy pofás kis laptoppal lepte meg magát.

Táblapécé a HP-től

A fejlesztésekbe feccölt pénzek azonban úgy tűnik, nem vesztek el: valami kibontakozni látszik a most futó CES-en (Consumer Electronic Show), Las Vegasban. A híradások szerint számos gyártó ún. UMPC-t (Ultra mobile PC) jelentett be, sőt, bizonyos források 2008-at ezen kicsi számítógépek évének tituálták. Ehhez már csak a gépek árának csökkenése kellene, ahhoz meg a jelenleginél nagyobb kereslet - ördögi kör.

HTC UMPC. Vista fut rajta.

Kis méretük ellenére nem elhanyagolható ezen gépek teljesítménye. Az LG új üdvöskéjébe például belefért egy 4,8 inches WVGA érintőképernyő, Intel Menlow CPU, egy 40GB-os HDD, 1GB RAM, HSDPA, wifi és Bluetooth is. Ráadásul a gép 58 dekát nyom mindössze. Az áráról persze sehol semmi hír - egyelőre.


Az LG "kicsikéje"

Nincsenek megjegyzések: