Oldalak

2008. január 28., hétfő

Rend a lelke

Mindig letöltök mindent abból a célból, hogy kipróbáljam, de ezek a letöltések rendszerint arra a sorsra jutnak, hogy egy könyvtárban várják a soha el nem jövő futásuk idejét. Amikor keresek valamit, a sok DR.v432.Setup.exe jellegű fájlnév nem mond a világon semmit, arra pedig lusta vagyok, hogy mindet egyenként indítgassam el, kinyomozva, hogy mi is akar ő lenni. A Letöltések könyvtár mérete és a benne lévő szemét is csak növekszik, időről időre átláthatatlan fájltenger fogad, aminek az az eredménye, hogy amikor már végképp elveszítem a fonalat, letörlök mindent.

Régebben a TEMP könyvtárba pakoltam mindenfélét, amivel éppen dolgoztam, aztán ott egye meg a fene, minden ott is maradt. Arra azonban kidolgoztam egy rendkívül egyszerű megoldást: minden rendszerindításkor egy RAR archívumba tömörítem a cuccot, és elhelyezem azt a direkt erre a célra fenntartott TEMP partícióra, a swap fájl és a többi átmeneti cucc mellé. Így minden munkamenet elején kitakarított TEMP könyvtár vár., ha valami mégis nagyon kell, akkor azt elő tudom szedni. (Fél év alatt kb. 2 alkalommal volt erre szükség.)

Most ennek analógiájára alakítottam ki az alábbi rendszert: minden letöltés automatikusan, havi bontásban kerül archiválásra, így a Letöltések könyvtárban csak RAR fájlok fognak sorakozni, amelyekből könnyen kibogarászható egy keresett dolog, esetleg idővel törölhető is a fájl.

A havonta csomagoló DOS parancs, a RAR parancssoros tömörítőjével karöltve:

C:\program files\Winrar\RAR.EXE
M DOWNLOAD- *.* -XDOWLPACK.BAT -X*.RAR -AGyymm


Ezt egy DOWLPACK.BAT nevű fájlban kell elhelyezni a Letöltések könyvtárban, és (pl. Indítópult segítségével) minden egyes rendszerindításkor futtatni. Hatására egy DOWNLOAD-0801.RAR fájlban a 2008. januári, DOWNLOAD-0802.RAR fájlban a 2008. februári letöltések lesznek majd, és így tovább. Nem csomagolja be a .RAR fájlokat és magát a csomagoló .BAT fájlt sem. Remélem, hogy ez beválik, és nem lesz túlságosan nehézkes így a dolgokat megtalálni. Jobb megoldás nem jut az eszembe, csak a drasztikus "amit két hétig nem használtam, az automatikusan törlődjön"-megoldás. De azt meg nem akarom.

Nincsenek megjegyzések: