Oldalak

2007. április 5., csütörtök

Gumicukor gigateszt

A nemrég nálunk is megnyitott sárga-kék üzletlánc (aszongya: lidli) új termékét teszteltem, ez pedig a Party mix elnevezésű, szám szerint nyolcféle különböző gumicukrot tartalmazó ízorgia, amely szemet gyönyörködtető látványt nyújt a bazi nagy csomagjában megbúvó, avatatlan szem számára ezerfélének tűnő apró cukorkával. Ajánlható gyerekeknek, meg azoknak is, akik hozzám hasonlóan nem hajlandóak felnőni, és eldobni maguktól a gumicukor nyújtotta élvezetet. (Kedvesem gazdasági szempontból vizsgálta a terméket. Meglátása szerint első osztályú választás lehet mikuláscsomagok készítésekor: sok féle kis csomagos gumicukrot tudunk elhelyezni legalább 5 mikuláscsomagba.)

A lehetőségekhez mérten teljeskörű íz- és látványvilág-elemzést készítettem minden egyes gumicukorról, lássuk hát őket sorban! (Kicsit hosszú lesz - de csak a képek miatt.)

Hotdog


Tesztünk első alanya ízléstelen csomagolásban érkezik hozzánk, és már az átlátszó műanyagon keresztül is felismeri a gyakorlottabb játékos, hogy valamiféle erotikus felhang azért van ebben a termékben. Kicsomagolva a következő látvány tárul elénk:


Még inkább látni vélhetjük, hogy a tervezők azon túl, hogy beleütötték a sorszámot a "kiflibe", burkoltan adtak valamiféle szexuális utalást is. Az édességet fejjel lefelé fordítva a helyzet normalizálódni kezd, és ha eddig nem is, most már végképp meggyőződhettünk afelől, hogy tényleg gumicukorral van dolgunk.


A zöld, sárga és piros rétegek finom gyümölcsízűek, a "kiflit" alkotó narancssárgás-barnás színű habosított gumicukornak azonban van egy árnyalatnyi 24-es bicikli belsőgumi utóíze (gyerekkoromban kóstoltam rágógumi híján; azóta is előjön néha ez az emlék).

  • Látványvilág: kisgyermekeket megronthat, ezért 3/5
  • Ízvilág: találunk jobbat a piacon, szintén 3/5.

Hamburger

Az előzőhöz hasonló, ám némileg átgondoltabb szerkezet, plusz némi lego-feeling. Ez jellemzi a Hamburgert. Csomagolása ugyanúgy műanyagdobozka.


Kicsomagolva már aranyosabb: azt kell mondjam, hogy ha kellően el tudunk vonatkoztatni egy igazi hamburger méretétől, valamint ellenfényben és erős homokviharban szemléljük, kiköpött olyan, mint egy valódi, amerikai hamburger.


Majszolás céljából kézbe véve jön a meglepetés: darabjaira hullik!


Az egyes gumicukor-darabok így fogyaszthatóak el, de falánkabbak persze egyben is betömhetik - az más kérdés, hogy a szájukban ugyanúgy darabokra fog hullani. Érdemes megállni egy pillanatra, és elmélázni a saláta formázásán, amelyhez igazán hozzátették magukat a tervezők.

Mivel a Hotdoghoz és a Hamburgerhez felhasznált alapanyagok valószínűleg egy futószalagról gördültek a formázógép felé, ezért az ízvilágáról ugyanaz mondható el, mint a Hotdognál: gyümölcs, biciklibelső felütéssel. A rétegek miatt belevegyül pszichésen egy kis orrbamászó vanília, de ezt nem vettem komolyan.

  • Látványvilág: mókás, tetszik, 5/5
  • Ízvilág: a kerékpár nem kellene bele, 3/5

Mini Fruties

Az édességnek ezen fajtája nem lehet ismeretlen egyetlen gumicukor-rajongó előtt sem: apró, málna- és áfonyaízű cukorkák.

A csomagolás - kb. 6,5 × 9,5 cm

A cukorkák megjelenése közepes: nem mindegyik gumicukor egyforma (ld. a képet lentebb), ezt azonban betudtam annak, hogy a viszonylag nagy csomagban a sok kis csomag eléggé összenyomorodott, és így eltöltve fél-egy évet még egy gumicukornak is sok lehet. Az íz nem kimondottan teljes, valami hiányzik, főleg a málnából. Meglehet, még egy kis aromát kellett volna löttyinteni a masszába.


  • Megjelenés: hiányzik a fantázia, az újdonság, 3/5
  • Ízvilág: majdnem jó, valami hiányzik... 4/5

Szaxis törpék

Némi kreativitást összeszedve talán ennek a gumicukornak is lehetett volna nevet adni, azonban a projekt, amely összehozta mindezt, nem csak ezen a ponton feneklett meg...


A csomagot kibontva, és a gumicukrokat rendezgetve arra kell rájönnöm, hogy fogalmam sincs afelől, tulajdonképpen mit is ábrázolnak a cukrok. Vannak ilyen téren egyébként is problémáim, gyerekkoromban évekig tartott, amíg a klasszikus Haribo macikból ki tudtam nézni bármiféle medve-alakzatot, manapság azonban mindez zökkenőmentesen megy. Ez azonban, higgyétek el, logikai bukfenc. Megnézed:


Él bennem egy sanda gyanú, hogy a képet fejjel lefelé készítettem el, mert amit ki tudok nézni belőlük az vagy egy kéziszerszám, műanyag tokban, vagy pedig a ruházatához abszolút nem passzoló színű, hülye kiképzésű sapkával felvértezett bányásztörpe. Ez utóbbit a kéz-szerű nyúlványok irányából állapítottam meg. Mikroszkópos vizsgálat után kellett rájönnöm, hogy némelyik törpe (és ezt itt már, a csomagolás ábrájával logikailag összekombinálva is biztosan állíthatom, hogy törpe) arca is látszik. Azonban ha ezt nekem ilyen nehezen sikerült megfejtenem, túlzott mentális munkát, neadjisten agygörcsöt okozhat egy gyereknek. Ezt mindenképpen figyelembe veszem a formai kialakítás értékelésekor.

Az ízével nincs semmi gond: az átlátszó anyagok gyümölcsösek (minél természetellenesebb színű, annál savanyúbb), a sapkák pedig édesek, kicsit habosak. A szinkron közöttük jó, kellemes a kontraszt, nem üti egyik a másikat. Finom. De nem tökéletes - ebből is hiányzik egy pici valami, illetve a szájban nagyon kellemetlen savanyú utóízt hagy. (10 perc múlva írom ide: rohadt savanyú utóízt hagy. Csak óvatosan.)

  • Megjelenés: a kiképzése mentálisan elpusztít, ezért 2/5
  • Ízvilág: a savanyú utóíz és a kis hiányosság miatt 3/5

Happy Bear's Party

Sokat nem lehet róla elmondani. Klasszikus gumimaci, csak kisebb méretben. Unalmas. A csomagolása pedig nem győz meg. Főleg a csokornyakkendő büntet.


Lássuk, mi van belül:


Ugyanaz, mint amit már ismerünk.

Az ízéről elmondható, hogy finom. Véleményem szerint nem ugyanazok az ízek dominálnak benne, mint a csomag többi gyümölcsösénél, finomabb, teltebb, árnyaltabb, karakteresebb ízekről van itt szó. A citromsárga a gyilkos, az egy picit összerezentett, de ettől eltekintve finom.

  • Megjelenés: unalmas. Ennyi. Gnóm macik. 2/5
  • Ízvilág: citromsárga: mínusz egy. Ezért 4/5

Cola

A csomagolás felbontása után friss kólaillat csap ki a kis tasakból, rögvest felkészíti az embert a jól ismert íz élvezetére.


Maguk a gumicukrok - elmésen - kicsiny, félig töltött kólásüveget formáznak, ez rendkívül ötletes, bár láttunk már ilyet. A kis üvegek nem full 3D-ben pompáznak, csupán domborművek - ezáltal egy pontot máris levonunk a formai kialakítás pontszámából, tekintve, hogy 3D-s kólásüveg-gumicukrokat láttunk már, és azokat sokkal jobb fogyasztani. A színe azonban jó, és a cukor továbbra is kólaillatot áraszt.


A gumicukrok íze finom, valóban felidézi a kóla zamatát. Talán egy kis savanyítás került bele, hogy mégiscsak gumicukor legyen a gumicukor, de ettől eltekintve jónak mondható, a mezőnyhöz képest szerintem az egyik legjobb. Ezért ő kapja az első maximális pontszámot.

  • Megjelenés: ötletes, de nem háromdimenziós. 4/5
  • Ízvilág: finom, megkapja az ötöst. 5/5

Milli Muh

A csomagoláson pózoló, vélhetően betépett tehén azonnali kacajra ingerel bennünket, de azért ne nevessünk előre.


Kezdeti hahotánk rögvest alábbhagy, ha lerántjuk a bociról a leplet, és elénk kerül a termék, amely tulajdonképpen nem sok kicsi boci, hanem egy nagy, kifejlett tehén. Gumicukorból. Ami egyébként vagány dolog, csak ha elképzelem a szituációt, ahogy éppen a tehén feje van a számban, és kilóg egy nagy far, meg egy tőgy, majd valaki rákérdez, hogy mit eszel?, nos, hát az felborzolja kissé az idegeimet. Ettől azonban még nem rossz, csak magányos fogyasztásra kényszerít.


Jól látható, hogy kétféle gumicukor összehegesztése van itt terítéken: a fehér valamiféle habosított csoda, a barna részek pedig tényleg gumicukor-szerű gumicukrok, kicsit olyan színben, mint a kólás gumicukor alja, de mégsem. Annál sötétebb, némiképp. Az már fotózáskor is feltűnt, hogy az édesipari termék valami mélyről jövő, múltba révedő illatot áraszt, de ezt igazából nem tudtam megérteni, csak akkor, amikor megkóstoltam. Az egész tulajdonképpen szerintem - és most nem kell röhögni - tejes, vagy tejszínes, illetve csokoládés ízű lenne, de ezt olyan szinten nem sikerült a gumicukorba integrálni, hogy kóstolás után a rágás megáll egy pillanatra, és eszünkbe jut nagyanyáink fiók mélyén őrzött édessége, amely az onokáknak volt félretéve, és gyakran egy évig is rájártunk; nem fogyott abból egy szem sem, amíg mi nem ettük meg. Ennek megfelelően a szavatossági idő lejártára már senki nem emlékezett, a megfeneklett íz volt az, ami esetleg sugallt valamit arról, hogy a termék már nem kimondottan friss és üde. Valami ilyesmi érzésem volt itt is: megettem ugyan az egészet, de nem tudom megmondani, hogy konkrétan milyen íze volt, és azt sem, hogy jó volt, vagy nem. Gasztronómiai zsákutca, jellegtelen alkotás.

  • Megjelenés: ötletes, de mások által kevésbé megérthető, 4/5
  • Ízvilág: nem tudok érdemben nyilatkozni, nem emlékszem az ízére. Túlzottan rossz azért nem volt. 3/5

Sour Worms

A kukacok mindig is nagy szerepet töltöttek be az informatikus életében; gondoljunk csak a sikeres Worms sorozatra, amiben kedvünkre lövöldözhettük egymást, kukacok formájában. Elénk tárul most a rideg valóság: a kukacok itt is színesek, de savanyúak.


A csomagoláson belül már feltűnnek a cukrozott kukacok, gyorsan ki is bontjuk őket, és kiborítunk egy párat teszt-terepünkre. Jól látható, hogy egyféle alapanyagból készültek, ez javára is válik a terméknek.


Bennem mindig élt egy elmélet, amely tulajdonképpen ma dőlt meg. Én azt hittem, hogy a savanyú gumicukor (mint pl. ezek a kukacok, vagy egy régebbi postban tárgyalt fajta) azért vannak beszórva cukorral, hogy enyhítsenek valamit a savanyú ízen, és ne ránduljon össze az ember összes testnyílása egy tized másodperc alatt. Ezzel szemben ma megvilágosodtam, és rá kellett jönnöm, hogy a gumicukor tulajdonképpen édes, ezzel ellentétben az a szemcsés anyag, amivel beszórják savanyú, mint az ecet. Itt viszont nagyon kellemes arányban édes és savanyú az egész, így az ízére mindenképpen ötöst adok.

  • Megjelenés: semmi extra. De legalább szép színes. 4/5
  • Ízvilág: nekem nagyon bejött, nagyon finom. 5/5

Gumicukor gigatesztünk végére értünk, a konzekvenciát mindenki maga vonja le... Mivel minden csupa ragacs, és nem érzek semmiféle ízt a savanyún és a gyümölcsösön kívül, így egy időre jegelem a gumicukor-témát. Jóból is megárt a sok.

Esetleg még két-három kólásat bedobok... :-)

6 megjegyzés:

kATI írta...

Szia!
Te nagy szakértője vagy ennek a terméknek úgy látom! Nem is tudtam, hogy ennyi fajta gumicukor van. Azt viszont sajnálom, hogy a nevetés nem fiatalít, mert jó pár évet letagadhatnék most az olvasás után!
Üdv. nektek, szép időt, kellemes húsvéti ünnepeket nektek!

Thozoo írta...

Örülök, ha tetszett! Neked is kellemes ünnepet, sok locsolót!

Névtelen írta...

Szia!

Nos, a téma nagyon ott van, bátran mondhatom, hiánypótló műről van szó.
Egy Kedves barátom (az illető lány, és nagyon fontos, hogy a kedvében járjak.) Nemrég jött haza Franciaországból, és kint valami savanyú gumicukrot evett. (Na itt lépsz be Te a képbe, a Google elsők között dobott ki a savanyú gumicukorral kapcsolatban.) Mivel nem szeretném végigkóstolni az összes savanyú gc.-t, ezért azt kérem tőled, írd meg, melyik a legsavanyúbb, vagy legkellemesebben savanyú. (És esetleg hol lehet kapni.) Egy kapcsolat múlhat ezen… :)

Segítségedet előre is köszönöm:)

Thozoo írta...

Szia!

Nos, lássuk csak. A legsavanyúbb gumicukor, amit ettem, és ami nekem nagyon ízlett, az a Plus-ban kapható gumicukor-karika, fehér és zöld színű, és írtam róla ebben a cikkben. Ilyet árulnak a búcsúsok is, csak sokkal drágábban. :-) Sajnos már nem emlékszem, hogy mi a neve, csak azt tudom, hogy valami ufó volt a csomagolásán, de bele lehet látni a csomagba, a cukorról pedig a fentebb említett cikkben van kép.

Jó hódítást, örülök, ha segíthettem! Bocs a késői válaszért.

Unknown írta...

hát ez hatalmas,nagy gumicukor rajongó vagyok éppen fogyasztás közben találtam ezt a cikket is :D poénos tetszettek a megfogalmazások, bravooo

Thozoo írta...

Örülök, hogy tetszett a cikk, úgy látom, még évek múltán is nagy sikere van. :-)

További jó gumicukor-fogyasztást!