Oldalak

2008. október 27., hétfő

Az új esélyes: Sony Ericsson C902

Sony Ericsson C902

Gyönyörű. Első látásra ez fogalmazódott meg bennem, amikor (annak idején) megláttam ezt a készüléket a mobilarena.hu tesztoldalán. Aztán meg már most hirtelen kapni is lehet, igaz, előfizetéssel (is) elég borsos, 70 ezer forint körüli áron (Pannon). Ebben a postban azt járom körbe, hogy vajon megér-e ennyi befektetést a készülék a kissé nehezen megszerzett K610i után.

Hiszen mivel tud többet a C902 a mindennapi funkciókban? Ugyanolyan az üzenetküldés és a telefonálás, még a naptár is ugyanolyan. Aztán itt vannak az extrák, ami elgondolkodtat.

Először is: a kamera. Nos, ebben az apró készülékben 5 megapixeles, Xenon vakus, autofókuszos, arcfelismerős rendszer helyezkedik el, ami igencsak megdobogtatja a magamfajta fotós szívét, még akkor is, ha tudván tudom, hogy a kamera képminősége nem érhet fel egy digitális fényképezőgép által gyártott digitális kép részlet- és színgazdagságával. Azért a BestPic funkciót (amely 9 képet gyárt különböző beállításokkal, és abból választható ki a legjobban sikerült) kipróbálnám, a telefon kijelzőn zajló zenés-átmenetes diavetítés azonban már nem hoz lázba. Ennek ellenére ezek a dolgok az általam birtokolt digitális fényképezőgép jellemzőin már jóval túlmutatnak, úgyhogy nem is tudom, melyik gép lenne az elsődleges fényképezőgépem. :-)

Aztán: multimédia. A Walkman-mobilokhoz hasonlóan képes rendezgetni a készülék a multimédiás tartalmakat, ami kis segítség lenne a jelenlegihez képest, bár hozzá kell tennem, hogy aki ilyen informatikus vénával van megáldva, és képes elkészíteni egy mappát, és abba másolgatni a fájlokat, annak igazából ez a rendszer nem túlzottan fontos.

Extrák: automatikusan függőleges-vízszintes irányba forduló képernyő, valamint GeoTagging, ami minden fotót ellát a kép készítésének helyével. (Erről ellentétes információk érkeznek, hol csak a cellainformáció alapján való helymeghatározást említik, hol pedig beépített GPS-ről beszélnek, de igazából a hivatalos honlapon is alig lehet erről találni valamit. Olyannyira, hogy semennyire, tehát ezt igazából elfelejthetjük.) Mi van még? Telefon ide-oda döntögetésével játszható játékok (kihasználva a gyorsulás-érzékelőt). Nagyon ritkán játszom telefonon, akkor is keveset, tehát igazából így első hallásra ez sem hat meg. (Gondolom, ha kipróbálnám, két hétig nem tudnék leszakadni róla.)

Mindezen felsorolt extrák alapján azt kell mondjam, jelen pillanatban nem ér meg ez nekem hetvenezret. A fém készülékház, valamint a fotózás közben felbukkanó érintőképernyő-felület persze jól hangzik, de ennek ellenére is azt mondom, hogy a kis fapados (?) k610i-mmel még elleszek egy ideig... Persze ezt annak idején is mondtam, amikor felfedeztem, hogy a Siemens C75 mennyire hasonlít a SE k610i-re... aztán egy hónap múlva váltottam.

Most nem fogok.

(Inkább vennék egy fényképezőgépet, mondjuk egy ilyet. Árban ugyanott van...)

12 megjegyzés:

Penya írta...

Hat, en most valtottam nemreg w800i-rol k800i-re. Es azt kell hogy mondjam hogy rosszabb a kamera. :( Eszelosen blurol mindenhol, es ettol ocsmany lesz a kep. A vaku sem er a nyomaba egy fenykepezogep vakujanak. Szal ez ilyen majdnem fenykepezo de megsem. Jo persze nem rossz, de en tobbet vartam tole.

Thozoo írta...

A 800i nem mai készülék már, valamikor 2006-ban adták ki. A C902-nek a mobilarénás teszt szerint szar a kamerája, de később helyesbítettek (a SE kérésére), mivel az általuk tesztelt modell egy megjelenés előtti tesztverzió volt. Nem tudom egyébként, ha a kezemben lenne és én készítenék képeket, minden eldőlne...

Az szerintem természetes, hogy a vaku nem villan akkorát, végtére is egy telefonról van szó, megaztán nagy villanás=sok energia, 10-15 vakus kép után lehetne tölteni a telefon akksiját. :)

Penya írta...

Igen, igen, de azert mondom hogy nem helyettesit meg egy olcsobb kompakt fenykepezot sem. Amugy ez a blurolos megoldasd uj mania SE-eknel. A W800i meg nem csinalta, de az osszes ujabb telo csinalja. A c902 is. Mindegyik. Meg szerintem az ar-ertek arany nem oke. Ha olcsobb lenne akkor esetleg vennek, mert jo vekony, ellenben a k800-al. :)

Thozoo írta...

Zajos a kamerájuk, az elmosás ezt a zajt hivatott csökkenteni. A K610i is ezt csinálja egyébként. A 2 megapixeles fotóból tök jó 640×480-as képeket lehet csinálni, tökéletes minőségben. Gondolom, az 5 megapixeles képekből kijön egy gyönyörű 3 megapixeles, ha átdolgozza az ember. De azt meg kinek van türelme mindig csinálni?

Elképzelhető egyébként, hogy kártyafüggetlenül olcsóbban is meg lehet kapni néhány helyen, egyelőre nekem marad a régi teló.

Penya írta...

Ja enis 2 megas kepeket csinalok a 3.2esekbol. De konyorgom inkabb hagyna rajta a zajt! Mert ez a blur sokkal rosszabb. Dehat ez van. Mongyuk romma lehetne hackelni az egeszet, csakhat akkor ugrik a gari

Thozoo írta...

Az is.

Én különben azt nem értem, hogy ezt miért nem lehet plusz funkcióként beleépíteni? "Zajcsökkentés: BE/KI". Kész, ennyi lenne, és akkor mindenki meg lenne elégedve. Fene se érti. Én nem nyúlok bele a szoftverébe. A Siemenseket mindig hegesztettem, ezeket nem akarom.

Penya írta...

Ja, dehat nem ilyen geekeknek keszulnek ezek hanem konzumtomegeknek. En a gari miatt nem akarok, pedig csodakat lehet muvelni vele. A videot is meg lehet hekkelni 60fps-re, meg ilyeneg. Az SE-k videofelvevoje is szegyen egyebkent. QCIF 2008ban? Argh! Amikor a hardver tudna kb 800x600@30fps-t is. Mert ugye a bestpicben igencsak gyorsan nyomja.

Thozoo írta...

Igen, ez nagy igazság. Leveszi a felbontást, felnyomja a tömörítést, mert ugye senki nem akar "csak úgy" videózni, hanem mindenki azért vesz fel valamit, hogy mms-ben elküldje. Pedig szerintem a felvett videók kb. 1%-a jut erre a sorsra, a többit csak úgy nézegetni akarja a felhasználó. De persze lehet, hogy tévedek.

Thozoo írta...

A bestpic nem lehet, hogy egyetlen képet csinál, és mindenféle beállításokkal tűzdeli teli? (Nem használtam soha, így nem tudom.)

Penya írta...

Nem nem. Az tenyleg annyit csinal. Szoval gyors egymasutanban sokat. En hasznaltam mar, tudom.

Thozoo írta...

Akkor jóvan, jóvanakkor. :-) Én még tudatlan vagyok...

Penya írta...

Ki ezt tudja ki azt. Csak en a hiperaktiv nemetjuhaszom fenykepeztem vele, es latszott a mozgasa ahogy szaladt elorefele :)