Oldalak

2009. február 28., szombat

Motion sickness

Egyre inkább rá kell jönnöm, hogy nem különbözöm semmiben a többiektől, legalábbis a dolgok biológiai oldalát tekintendő.

Régebben, amikor még annyi időm volt számítógépen játszani, hogy tulajdonképpen az egész napomat a gép előtt tölthettem, sok-sok játékot kipróbáltam. És időnként rámtört egy érzés. Nevezetesen, hogy amikor egy új, mozgalmas játékot kipróbáltam (pl. Trackmania, tipikusan ilyen), tíz-tizenöt perc után szédülés és hányinger fogott el, és abba kellett hagynom a játékot. (Érdekes, hogy amikor már megszoktam a játékot, az érzés elmúlt, vagy kevésbé jelentkezett.) A rosszullét olyan szinten tudott megkörnyékezni, hogy rendesen ágynak estem egy órára, mire kezdett tisztulni körülöttem a világ. A minap kiderült, hogy ez nem csak nálam van így, és ez egy létező tünet, amit az angol csak motion sickness-nek nevez.

A motion sickness-szel együtt járó szédülés, émelygés és hányinger akkor jelentkezik, amikor az ember által látott mozgás nincs összhangban a belső fülben érzékelt mozgással. Két esete lehetséges: ha mozgó képet látunk, de mi magunk nem mozgunk (tipikus példa: számítógépes játék), vagy állónak tűnő képet látunk, de közben mozgunk (pl. hajó belseje, így a tengeri betegség is ide tartozik). A legérdekesebb azonban, hogy miért jön az émelygés. A Wikipedia kapcsolódó szócikkéből kiderül hogy az agyunk ilyenkor azt hiszi, hogy hallucinálunk, ebből pedig arra következtet, hogy mi bizony mérgezés áldozatai lettünk. Hogy a feltételezett méregtől minél előbb megszabaduljunk, heveny rosszullétet és hányingert idéz elő.

Persze ez nem mindig jó megoldás, akármennyire is automatikusan zajlik le bennünk, hiszen mi magunk tudjuk, hogy nem mérgezett meg bennünket senki és semmi. Sokat segíthet a tünet elmulasztásában az egyik szem becsukása. Ha gyakran jön ránk autóban vagy buszon, lehetőség szerint nézzünk ki a jármű ablakán menetirányba, olyan messzire, amennyire csak ellátunk. A hányinger elmulasztásának klasszikus módja még a friss levegő, vagy – ha módunkban áll – szundíthatunk is egyet (alvás közben ugyanis be van csukva a szemünk, így csak a belső fül mozgásérzékelésére tud hivatkozni szervezetünk).

Nap mint nap meg kell állapítanom, hogy az emberi test csodálatos megoldásokra képes saját védelme érdekében.

Azt mondtam már, hogy visszanőtt a levágott ujj-részem, és ugyanolyan jól kerekedik, mint régebben? :-) Csak másfél hónap kellett hozzá, hipphopp.

6 megjegyzés:

misty írta...

Ez egy nagyon érdekes és tanulságos cikk volt.
Sose tudtam, hogy ez azért van, mert az agyunk azt hisz, hogy mérgezés áldozatává váltunk.

Azt tudtad, hogy ha a gyík farka letörik vissza tudja növeszteni?
Olyan jó lenne, ha az ember is vissza tudná növeszteni a végtagjait, ha úgy alakulna a helyzet. Lehet egyszer még ez az idő is eljön...

Thozoo írta...

Ja. Szerencsére az ember farka nem sűrűn törik le. :-) Persze az nem is végtag. Elvileg. :-D

misty írta...

Eléggé elkülönül az is :-), de MOST KIVÉTELESEN nem arra gondoltam. :D

Unknown írta...

Lassan (állítólag) már képesek leszünk a fogzománcot is regenerálni. Fúúú, de jó lenne:)

Egy kicsit off: teljesen besózódtam a Yanni-Live! DVD-re. Please, tudnál valahogyan segíteni? MINDEN mwgoldás érdekel!!! Üdv Laci.

Thozoo írta...

László: A fogzománc-visszanövesztésnek már itt lenne az ideje. Yanni DVD-ügyben küldd el ehhez a posthoz kommentben a mailcímed, és ott folytatjuk a megbeszélést. (Az a komment a címeddel nem fog kikerülni az oldalra, természetesen.)

KTamas írta...

Ami nekem valamennyire bevalt, az a ragozas. Irja is a wikipedia:

"A simple method for relieving common and mild sickness is chewing[citation needed]. Chewing gum has an uncanny effectiveness for reducing car sickness in those affected. Chewing gum, however, is not the only thing one may chew to relieve mild effects of car sickness, snacking on sweets or just chewing in general seems to reduce adverse effects of the conflict between vision and balance."

nem szunteti meg a problemat, de ha jatek kozben ragozok, jelentosen csokkenti.