A külső réteget nem használják fel a parafánál szokásos területeken, inkább az alatta lévő rétegekkel próbálkoznak. Megőrlik a lehántott kérget, és ami a legjobb, hogy a darabkák összeillesztéséhez semmilyen ragasztóra nincs szükség, erről a parafában lévő gyanta gondoskodik.
A parafa részecskéi között rengeteg a levegő: egy köbcentiméterben 14 millió levegővel telt sejt található. Így aztán ideális hang- és hőszigetelőnek. Visszaalakuló képességének köszönhetően a hétköznapi használatban nem lehet annyira összenyomni, hogy eredeti alakját vissza ne nyerje. Ezt leginkább a borosüveg dugóin lehet kipróbálni: az üvegből kihúzva a dugót még vissza lehet dugni egész könnyen, pár nap múlva azonban sokkal nehezebb, mivel a dugó visszanyeri eredeti alakját. Ha szomszédunk gyönyörű parafa padlónkra tűsarkú cipővel lépne, nem kell pofán verni: ha nem is azonnal, de rövid időn belül visszanyeri eredeti alakját. (A padló. Nem a szomszéd.)Éppen ez a visszaalakuló tulajdonság teszi alkalmassá arra, hogy borosüvegeket, palackokat zárjanak le vele. Kellően összenyomva a dugó az üveg szájába applikálható, majd kis idő múlva teljesen le is zárja azt. Bár a környezetvédők egyre több helyen kardoskodnak az alternatív záróelemek mellett, a parafadugó még mind a mai napig tartja magát, és azt hiszem, egy minőségi vörösbor igazából csak parafadugóval képzelhető el mindenki asztalán, a marhapörkölt mellett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése