Oldalak

2009. január 16., péntek

Zsebben hordott kisfilmek

Hamarosan 5 éve lesz, hogy megvásároltam a jelenleg is használt fényképezőgépemet. Koros darab, de összeszoktunk, meg aztán drága műszerek ezek, az ember nem vesz csak úgy egy újat, mert arra szottyan kedve. Az újra spórolni kell, teszteket kell olvasni róla. Az újat ki kell választani.

Nem ez volt azonban az első fényképezőgépem. Valamikor 2003 májusában elkapott a láz, és minden spórolt pénzemet egy digitális fényképezőgépbe öltem. Persze nem kell komoly szerkezetre gondolni: a megvásárolt masina GSmart mini névre hallgatott, és így nézett ki.

A kis gép nagy előnye volt, hogy bárhol elfért (akkoriban még luxus volt a kamerás mobil). Én mindig magamnál tartottam, állandóan a zsebemben volt, és kattogtam, meg néha videóztam vele. Rengeteget bicikliztünk és sétáltunk együtt. Kijelzője nem volt a gépnek, csak egy mini-LCD, ami azt mutatta, hogy még hány kép vagy videó fér a memóriába, így minden este meglepetés volt, amikor letöltöttem a képeket – azokat ugyanis csak számítógépre töltve lehetett megnézni, más módon nem.

Olyan 13.000 forintot adhattam érte akkoriban, és ez meglehetősen nagy összegnek számított, főleg, ha – mai szemmel – végignézzük a specifikációt. Nos, kérem: kb. 50 jóminőségű képet tudott rögzíteni 640×480 pixeles felbontásban, de ezt normál minőség esetén kb. 100-ig lehetett növelni. 320×240-es képek esetén lehetőség volt jóval több (kb. 200) képet is eltárolni. A kis gép kb. 10 darab, 10 másodperces videót is tudott rögzíteni, és ez az, amit a mai napon újra felfedeztem. A digitális fényképek rendezgetése közben ugyanis a könyvtárak mélyéről előkerült a GSmart, és abban egy videos nevű könyvtár, és feltárult az abban rejlő, általam nagyon-nagyon régen látott tartalom.

Istenem... mint amikor több év után előkerülnek a a gyerekkori emlékek... már nem is emlékszünk rájuk, de egy-egy apró kacatról számtalan emlék jut eszünkbe. Én már nem voltam gyerek 2003-ban (23 éves voltam), de az akkori életemet jól mintázza ez a pár videó. Abban az évben kezdtem el dolgozni és önállóvá válni, egyben ott ért véget a felhőtlen fiatalkorom is. Álljon itt most egy kis válogatás a zsebben hordott, 10 másodperces kisfilmekből. Remélem, tetszeni fog nektek is.

3 megjegyzés:

FroSt írta...

Hát ez valami haláli jó :) Nekem nagyon tetszik a videó. Hangulatos , jopofa. Jó kis összeállitás ;)

Thozoo írta...

Örülök, ha tetszett. :-)

Névtelen írta...

Nagyon atmoszférikus kisfilm! Tetszik.