Oldalak

2009. január 18., vasárnap

Analógia autókra

Sokszor előfordul, hogy olyan ismerősökkel fut össze az ember, akik nem értenek a számítástechnikához, mégis igényt tartanak arra, hogy az ember elmagyarázza nekik, mi történik éppen a gépükkel, vagy mit jelent az, hogy a gép lefagyott. Ilyenkor én rendszerint az autóval szoktam példálózni, és mindent arra vezetek vissza, feltételezve, hogy autóban azért mindenki ült már. Meglepő módon a legtöbb informatikával kapcsolatos feladatot vissza lehet vezetni az autókra.

Miért mondjátok, hogy lassú a net?
Tegyük fel, hogy az autószalonban azt ígérték, hogy a kocsid háromszázzal fog száguldani, és fél másodperc alatt gyorsul százra. Ezzel szemben ledudálnak téged még a mellékutakon is, mert csak negyvennel tudsz menni. A legfájóbb az, hogy ezért az autóért többet fizettél egy éve, mint az, aki most vesz egy hasonló autót. Ráadásul ő legalább ötszázzal tud vele száguldani.

Lefagyott a számítógép. Ez mit jelent?
Az autód egyszer csak megáll. Ha a lámpák világítanak, úgy maradnak. Nem lehet őket ki- vagy bekapcsolni. Dudálni sem lehet. Csak úgy lehet megoldani a problémát, hogy az autót leállítod, vársz egy kicsit, és beindítod. Onnantól kezdve megint minden normálisan működik.

Mi az a bejelentkezés?
Azt jelenti, hogy egy autó ajtaját csak a saját kulcsával tudod kinyitni. Más kulcsokkal is próbálkozhatsz, de egy pár próbálkozás után vagy te unod meg, vagy beletörik a kulcs a zárba, és utána már próbálkozni sem lehet. Akinél az autóhoz való kulcs megtalálható, az mágikus módon ki tudja piszkálni a zárból a beletört kulcsot.

Mi az a trójai vírus?
Képzeld el, hogy egy reggel az autód ablakán, az ablaktörlő alatt találsz egy levelet Hogyan fog az autód háromszázzal repeszteni? címmel. Bár nem nagyon hiszel benne, de kinyitod, és azt olvasod benne, hogy vágd el a fékcsöveket és a gázbovdent, meg szedd ki a motor elől azt a felesleges vízhűtőt és az akkumulátort, az úgyis csak nehezék az autóban. Mindezt meg is csinálod, aztán csodálkozol, hogy az autód nemhogy háromszázzal nem megy, de el sem indul, ráadásul rá kell áldoznod egy csomó időt, ha rendbe akarod hozni. Néha esetleg pénzt is.

Miért mondja a gyerek, hogy lassú a gépe, mikor két éve vettem neki? Hogy lassulhat le az a gép ennyire?
Vettél egy tök jó autót a gyereknek, ami akkor tökéletes volt. Időközben azonban a haveroknak is vettek új autót a szüleik, de azokban az autókban már két motor van, hatszázzal mennek, hamarabb gyorsulnak százra és van bennük DVD-lejátszó, ezerkettőszáz wattos audiorendszer, plazmatévé, korcsolyapálya és medence is. A gyereked autója valójában nem rosszabb, mint akkor volt, amikor megvetted, csak az idő elteltével egy csomó gyorsabb és több extrával rendelkező autót dobtak a piacra. Azok mellett tűnik lassúnak.

Kiírtam egy filmet DVD-re. A gépen meg tudom nézni, de az asztali DVD-lejátszóban nem. Ez miért van?
Képzeld el, hogy vannak olyan autókereskedések, amelyek csak a piros, a kék, vagy a zöld autókkal foglalkoznak. A számítógépben lévő DVD-író egy olyan autókereskedés, aminek gyakorlatilag mindegy, hogy milyen autót viszel oda, bármit átvesz. Az asztali DVD-lejátszó azonban nem ilyen: ő csak egyféle színű autóval szeret foglalkozni. Esetleg kétféle színűvel. Valószínűleg, te a harmadik színű autót próbálod meg rátukmálni, amit ő konzekvensen visszautasít.

Azt írja a gép, hogy General Protection Failure. Akármit állítok át rajta, nem lesz jobb. Mit csináljak?
Tegyük fel, hogy nem értesz az autókhoz, de van jogosítványod. Ha az autód megáll, és hatalmas füst száll fel belőle, biztos, hogy nem fogsz hozzá szerelni és mindent eltekerni meg átkötözgetni, hanem hívsz egy szakembert, aki meg tudja állapítani, mi a baj, és tudja, mit kell kezdeni vele. Miért nem cselekedsz így a számítógépedet illetően is?

Egyik haverom azt mondta, hogy ő Linuxot használ, nem Windowst. Én is használhatom azt?
A Windows egy olyan autó, ami ugyan sokba kerül, de a legtöbb vezető sikeresen elboldogul vele. Könnyű vezetni, minden kézre esik a műszerfalon, és ha az ember nem akar rallyversenyeket nyerni az autójával, akkor biztos lehet benne, hogy minden nap be tudja indítani, és el tud jutni vele oda, ahova akar. A Linux ezzel szemben egy olyan autó, ami tök ingyen van, cserébe viszont gyárilag nincs motorháztetője, mivel a lámpák bekapcsolásához és a duda nyomkodásához is bele kell bújni a motorba, és ott megtalálni a megfelelő kallantyút. Általában azok használják, akiknek rengeteg idejük van, és szeretnek könyékig motorolajosak lenni a nap végére.

3 megjegyzés:

mizy írta...

Ez mikori leiras Tiborom?! A Linuxos kocsikhoz is jar mar motorhazteto, meg nem leszel konyekig olajos (regi analogia), ha a lampat akarod felkapcsolni. :P
Amugy nagyon tetszett!

Thozoo írta...

Tudtam ám, hogy nem bírod ki! Ezt ma délelőtt készítettem. Lehet, hogy van már rajtuk motorháztető, de akkor is ki van kopva a felnyitó fogantyú. :)

Norbie írta...

Ezt a cikked nagyon érdekes volt olvasni. Ha ezt elolvasva valaki nem érti meg a dolgokat akkor az se autót, se számítógépet ne vezessen.:D