Oldalak

2007. október 26., péntek

Rejtvénygyár

Néha elgondolkodom azon, vajon normális vagyok-e akkor, amikor több mint két órát fektetek egyetlen órára való készülésbe. Ma például azt vettem a fejembe, hogy - mivel holnap is tanítunk -, az elméleti óra legyen kissé játékos, éppen ezért rejtvényt készítettem. Ez a fajta rejtvény általában Plusz egy vicc néven fut: a hálóba megadott betűszámú szavakat írunk, majd a be nem írt szavak ügyesen összeállítva egy vicc poénját adják eredményül.

  • A háló Wordben készül, táblázatos megoldással (legjobb eszköz, gratulálok). Ügyes makrókat írtam egy-egy négyzet sötétítésére és világosítására.
  • A megfelelő szavak egy órán át történő beegerészése után bosszankodás, hogy születtek olyan szavak is, amiknek semmi értelme (nem tudom kivédeni teljesen).
  • Ezt követően az összes szót ki kell gyűjteni, vízszintesen és függőlegesen, majd hosszuk szerint kell rendezni őket. Hamar beláttam, hogy ez kézzel nagyon gyatra megoldás, így írtam egy programot Delphiben, ami a megfelelő módon rendezi a szavakat, egy szövegfájlból. A 2.0-s verzió még azt is a csoportok fölé írja, hogy "Kétbetűsek", "Hárombetűsek", és így tovább. (Szép megoldás egy Word makró lett volna, de a Visual Basic nem kimondottan az erősségem.)
  • A létrejött listát vissza kell másolni Wordbe, a rejtvény üres képe alá, majd dizájnosan elrendezni.
  • Ezt követi a legnehezebb feladat: a tesztelés. Mivel a kedvesem imád rejtvényt fejteni, ezért ő a rejtvények fő tesztelője, jelzi nekem a hibákat, amiket kijavítok, majd újranyomtatom a rejtvény lapját.
A kezdet után két-három órával elkészül a teljesen tesztelt, elvileg hibátlan rejtvény. Sok időt igényel, mégis amikor órán elkezdik kitölteni, és megszületik a megfejtés, az jó érzés. Ezért szeretem csinálni.

Nincsenek megjegyzések: