Oldalak

2007. október 24., szerda

Hírek az informatika világából

Nem feltétlenül újdonságokról szólnék itt, nekem viszont az volt mind, gondoltam, megosztom az arra fogékony közönséggel.

A Gmail-postafiók tulajdonosok örülhetnek: 4354 MB lett postafiókjuk mérete, egyik napról a másikra.


A Szoftverszuperszájt havonta frissített blogján lettem figyelmes arra, hogy megjelent az új Winamp (5.5, 10 éves jubileumi verzió). Kicsit visszafogottabb dizánj, viszont gazdagabb funkcionalitás, és végre! sikerült minden komponenst beleintegrálni: playlist, media library, video, visualization, browser - minden egy ablakban. Persze csak akkor, ha az új skin-t használjuk. Ami nem lett rossz.


Ugyanitt fedeztem fel, hogy létezik egy, a valamikori Nero-ra emlékeztető kicsi, kompakt, akár a pendrájvunkon is magunkkal cipelhető CD és DVD-író alkalmazás, az InfraRecorder. Azóta a sz esti sorozatokat és filmeket csakis ezzel írom, mivel az indítása két másodperc, és nem kérdez semmi feleslegeset.


Szemfülesek észrevehették (főként a nagyobb sávszélességgel rendelkezők), hogy esett a sávszélesség, szépen, észrevétlenül: 8 megabitért fizetünk, de kb. 6-ot kapunk (legalábbis itt a környéken), és nem jön már többel, csak nagyon ritkán, forgalommentes időszakokban.

És a legnagyobb meglepetés nekem, pedig hónapok óta elérhető: ha valaki rendelkezik Google-fiókkal (blogger, vagy picasa-webalbum tulajdonos, gmail fiókja van stb.) és igénybe veszi az iGoogle szolgáltatást, egy igen érdekes linket vehet észre a böngészője felső részében, amikor a Google-lel keres (és persze be is van jelentkezve, mint én általában, a blog miatt):

Az összes, bejelentkezett állapotban történő google-keresést és a netes aktivitást tárolják a Google szerverei, ami nem feltétlenül jó, viszont kétségkívül érdekes látni, hogy hónapokkal ezelőtt mi foglalkoztatott bennünket. A legnyerőbb találatokat csillagozhatjuk, és saját könyvjelzőlistát alakíthatunk ki belőle. Az alábbi lista például a "Régi XT játékok" című cikkem írása közben történt keresésekről informál.


Ennyit mára a tudomány és technika érdekességeiről, pajtások.

Nincsenek megjegyzések: