Oldalak

2007. szeptember 19., szerda

Képek a világról

Nagy büszkeségre ad okot, hogy 6 fotóm bekerült a Google Earth rendszerébe. Ha valaki futtatja a világot műholdképekkel megjelenítő programot és böngészi a Földet, nagyításkor apró kék pontok, majd még jobban ránagyítva kis fényképezőgépek jelzik, hogy hol készültek fényképek az adott területről. Ezek közül egy pár az én művem, Tiszasüly, Pély, valamint Kisújszállás környékét pásztázva bújnak elő. Rendkívül örülök, hogy bekerültek a Nagy Közös Adatbázisba.

A képek egy csomóban, kék pöttyönként

Egy fotó készült a Tisza partján

Tulajdonképpen mindenki tölthet fel képet. Ehhez regisztrálnunk kell a Panoramio oldalán, majd ha sikeresek voltunk, rögtön el is kezdhetjük feltölteni a fényképeket. A feltöltés után csak annyit kell megadnunk a világtérképen, hogy hol készült az adott fénykép, így később, ha bekerülünk a Google Earth rendszerébe, a fotóinkat jelző pontok/fényképezőgépek is ott fognak megjelenni, ahol mi a Panoramionál letettük őket. (Érdemes ezeket pontosan megadni.) Innentől kezdve nincs más dolgunk, csak várni, hogy a Nagy Képelemző Bizottság döntsön az elküldött képek sorsa felől.

Hogy melyik képünk került be, azt leggyorsabban szintén a Panoramio-nál ellenőrizhetjük: kis kék szimbólummal jelölik a világ internetezői által a Google Earth-ben is elérhető fotókat. (Ez azonban nem percek, órák vagy napok kérdése, inkább hetek vagy hónapok eltelte után kapják meg a képek a minősítést.)

A bal oldali kép nem felelt meg az elvárásoknak:
nem látszanak rajta utcák, terek, épületek.
A jobb oldali viszont bekerült, rajta is van a plecsni.

A Panoramio arra is használható, ha valaki szeretné megtudni, hogy a lakókörnyezetében (vagy máshol) ki milyen képeket készített. A főodalon csak be kell írni a keresett település nevét, és azonnal láthatóvá válik, hogy a környéken milyen fotók készültek. Egy-egy fotóra kattintva az is megjelenik, hogy annak környezetében milyen fotók készültek, így szépen lassan végig lehet kattintani a világot. Ráadásul, mivel a Föld közel gömbölyű, előbb-utóbb visszaérkezünk a kiindulási pontra.

Nincsenek megjegyzések: