Oldalak

2009. február 23., hétfő

Thunderbird beállítások

A hétvégén Lassú József kereste meg a szerkesztőséget a Thunderbird: válasz felülre című posthoz írott kommentjével. Levélváltásba kezdtünk a levelezőprogram beállításait illetően, és boncolgattuk egy kicsit a lehetőségeket. Mivel úgy gondolom, hogy feldobott problémái a kezdő Thunderbird-fanoknak is tanulságul szolgálhatnak, álljon itt egy pár momentum a levelezésből.

Egyelőre két dolog zavar nagyon, az egyik az, hogy ha továbbítok egy levelet, akkor nem törölhetek ki az előzményekből tetszőlegesen, mint ahogy outlookban lehetett. Esetleg erre tudsz-é valami megoldást... igazából annak örülnék, hogy ha a beállításszerkesztő tételeit érteném... szerintem sokmindent magamtól is orvosolni tudnék.... nincs ez valahol összegyűjtve?

A másik pedig: némelyik levélben amit kapok, a mondat végi pontok után megjelenít egy-egy "J" bötűt a thunderbird... amiket természetesen nem a levél írója kreált....

Ezek kiirtására esetleg valami módszer?



Levél továbbításánál akkor tudsz kitörölni részleteket az előzményekből, ha a levél nem mellékletként, hanem beágyazva megy a továbbított felé. Ha a leveleket így szeretnéd látni (márpedig, abból amit írtál, így szeretnéd), akkor az Eszközök menü Beállítások pontjánál válaszd ki felül a Szerkesztés lapot (ceruza ikon), és ott az Általános fülnek rögtön az elején van egy ilyen passzus, hogy Levél továbbítása. Ezt követi egy lenyíló lista, ebből válaszd ki, hogy beágyazva: így válaszadáskor vagy továbbításkor nem mellékletként, hanem a levél szövegébe ágyazva lesz látható az addigi levelezési előzmény.

A mondat végi pontok után megjelenő J betűkből arra következtetek, hogy a levelezőpartnereid igencsak jókedvűek. A J betű ugyanis (talán már megfigyelted) a szmájlik (mosolygók) helyén jelenik meg. Főként azoknál a leveleknél, amik eredetileg is HTML-formázással, netán Outlookból küldve (esetleg Worddel megírva) készültek. (Magad is könnyen beláthatod: ha elindítod a Wordöt, és beírod, hogy :) (kettőspont záró zárójel), akkor azt a karakterpárost a Word alapértelmezés szerint egy mosolygó karakterre alakítja. A mosolygó karaktert kijelölve, CTRL-C-vel vágólapra másolva, majd a Thunderbirdben egy új levélben CTRL-V-vel beillesztve egy J betűt kapsz.) Ennek kiküszöbölésére túlzottan sok megoldás nincs, mivel ez a különböző kódolások közötti eltérés miatt van. Az Outlook és a Thunderbird nem kimondottan kompatibilisek egymással minden téren. A Szerkesztés/Keresés és csere menüponttal sem tudod kigyomlálni a nagy J betűket, mert nincs benne olyan lehetőség, hogy önálló szóra keressen, így aztán a J-vel kezdődő mondatok első J betűjét is kigyomlálja... ez ilyen.

Nagyon nem találtam olyan oldalt a neten, ami végigvenné a Thunderbird beállításait, de ha még van kérdésed, szívesen állok rendelkezésedre. Remélem, hogy azért egy-két problémát sikerült orvosolni.



Köszönöm szépen a segítséget, azt esetleg nem tudod hol kell beállítani, hogy ne kelljen minden válaszlevél elküldése után megmondani neki hogy HTML vagy sima szövegként küldje? Hol lehet ezt alapbeállítássá tenni?




Meg tudom mondani, mert engem is kiakasztott rövid távon: szintén az Eszközök/Beállítások menü ceruzás Szerkesztés lapjának Általános fülére kell menni. Na itt ezt úgy eldugták, hogy egy óráig kerestem: van egy magányos Üzenetküldési beállítások gomb. Ha lenyomod, van felül egy lenyíló lista, a Szövegformátum keretben, az Neked elvileg most azon áll, hogy "Kérdezzen rá, hogy mi a teendő". Javaslom a "küldés HTML formátumban"-ra átállítani, így aztán nem fog dumálni állandóan. A "konvertálás szöveges üzenetté" nem célszerű, mert ha a levélbe pakoltál valami félkövér, vagy dőlt dolgot, elveszik a formázás, úgy, mint a szövegszínek. Vagy a képek. A "küldés mind html, mind szöveges módban" pedig azért nem életképes, mert az ismerőseid egy idő után azt fogják kérdezgetni, hogy miért küldesz minden levélből kettőt?


Ma ennyit tanultunk, pajtások.

5 megjegyzés:

Unknown írta...

Sziasztok!

A Mozilla Thunderbird beállításával van egy problémám.
Bejövő üzenetnél, ha az képet tartalmaz akkor nem jeleníti meg, hanem egy értesítési sávban a következő üzenetet kapom:
Adatvédelmi okokból a Thunderbird blokkolta a távoli képeket ebben az üzenetben.
Persze egy gomb illetve egy linkre kattintatva betölti, de ez minden levélbe el kell játszani.
Ha tudjátok ezt a problémát orvosolni kérlek írjátok meg előre is köszönöm.
Üdvözlettel
Hoffmann György

Thozoo írta...

Szia!

A Thunderbird akkor dobja fel ezt a lehetőséget (biztonsági szempontból), ha a levélbe nincsenek beágyazva a képek, hanem azokat egy távoli helyről kell letölteni a levelezőnek. Ilyenek pl. a külöböző helyekről kapott hírlevelek. A levelekbe inline módon ágyazott képeket (nálam) alapértelmezés szerint megjeleníti a levelező.

Jó blogot választottál a problémád orvoslására, annak megoldása ugyanis rendkívül egyszerű. Próbáld ki a következőt:

1. A Thunderbirdben válaszd az Eszközök/Beállítások menüpontot. Válaszd ki felül a Haladó lehetőséget, és az általános fülön kattints a Beállításszerkesztő gombra.

2. A megjelenő ablak felső sorába gépeld be az alábbi sort:

mailnews.message_display.disable_remote_image

3. Az alsó részben megjelenő sorban láthatod, hogy ennek a változónak az értéke alapértelmezés szerint true (igaz), tehát a távoli képeket blokkolja. Ha duplán kattintasz a soron, ezzel az értéket false-ra (hamis) állítod. Így nem lesz többé gondod a képek betöltésével.

Remélem segítettem, üdv,

a szerk.

(Ui.: ha bevált írj egy kommentet nekünk, hogy mások is tudják használni ezt a tippet. Ha nem, akkor is írj, és keresünk másik megoldást.)

Unknown írta...

Sziasztok!

Bevált a tipp a képek automatikus megjelenítésére.
Köszönöm

Thozoo írta...

Nagyon örülök! Annak is, hogy írtál vissza. Bár ötször jött meg a kommented, de csak egyszer teszem ki, ha nem baj. :-)

Unknown írta...

Már sokadszor futottam bele abba a problémába, hogy bizonyos levelek továbbításánál a szövegtörzs ékezetes betűi másképp jelennek meg, utánaolvasgattam és ez az eltérő karakterkódolásból ered, a következő kérdésem volna: létezik-e olyan beállítási mód aminél a továbbítás során a levél saját kódolásával küldi tovább a thunderbird az adott tárgyat. A levél olvasásánál nincs ilyen probléma, a kliens alapesetben felismeri, hogy melyik levél milyen karakterkódolású. Próbálkoztam az eszközök/beállítások/megjelenítés/formázás/betűk/haladó részen bejelölni, hogy az üzenetek használhatják a saját maguk által megadott betűkészletet, de így nem sikerült megoldani a problémát. Ha a kimenőlevelek kódolását átállítom esetemben utf-8-ra, akkor sem áll helyre az adott levél kinézete. Ha tudjátok ezt a problémát orvosolni kérlek írjátok meg előre is köszönöm.