Oldalak

2015. március 11., szerda

MHL adapter és a Z1 Compact

Egy mai közép- vagy felsőkategóriás mobiltelefon teljesítménye olyan sokrétűen aknázható ki, hogy 2-3 év múlva, amikor ezek a készülékek megérnek a cserére, még mindig lesz bennük annyi kraft, amivel egy-egy otthoni számítógépet is kiválthatnak, legyen szó multimédiáról, vagy akár korlátozott mértékben fájlkiszolgálásról is. Mivel ezeknek az eszközöknek meg sem kottyan a különböző nagyfelbontású audio- és videoanyagok lejátszása, érdemes elgondolkodni azon, hogy a következő frissítéskor a készüléket megtartsuk és különböző szerepeket osszunk rá. Az egyik legkézenfekvőbb alkalmazásuk is ez utóbbi lehet: csináljunk belőlük multimédia-központot a tévé köré. Igen ám, de hogyan jut el legolcsóbban a hang- és képanyag a tévére? Ennek jártunk utána.


Kis szerencsével mobiltelefonunk támogatja az MHL (Mobile High-Definition Link) technológiát, aminek segítségével a microUSB portra dugott átalakítóval a telefon képét egy az egyben tükrözhetjük egy külső megjelenítőre, pl. egy HD tévére. Maga az átalakító így néz ki, és kemény 900 Ft-ot is elkérnek érte az eBay-en:

MHL-HDMI adapter

Amint látható, az adapter egyik végét a mobilhoz kell csatlakoztatni, másik végén pedig egy HDMI-aljzat van, amibe a tévé felé tartó HDMI kábelt kell csatlakoztatnunk. Ha mindent jól csináltunk (és az adapter megkapta a maga tápellátását is, ami nem tartozék, de a telefon töltője tökéletes hozzá), már indulhat is a móka: a telefon képe megjelenik a tévén. A Sony Z1 Compact fel is ismeri, hogy TV-hez van csatlakoztatva, van előre gyártott profil is ehhez, megjelenik az MHL logó is az állapotsávon és innentől kezdve a lezáró képernyőt kivéve mindent fektetett tájolással jelenít meg, igazodva ahhoz, hogy a TV-t azért nem oly könnyedén fordítjuk élére, mint a telefont a kezünkben. :) (Igazából a lezáró képernyő is jó irányban jelenik meg, csak állóképként a TV képernyőjének közepén.) 

Nincs más hátra, keressünk egy jó videolejátszót (az MX Player nem egy rossz választás, bár nekem a gyári lejátszó is lejátszotta a feliratos MKV fájlokat, felirattal együtt) és már indulhat is a mozizás. A hanggal sem lesz probléma, mivel a HDMI átviszi a hangot is (az MHL szabvány akár 8 csatornás hanggal is elboldogul), bár ha külső hangrendszerünk van, a rendszer van annyira intelligens, hogy a HDMI kimenetről lekapcsolja a hangot és azt a külső erősítőre küldi kifelé, szóval semmi akadálya sincs a szoba felrobbantásának egy-egy jól sikerült koncert vagy akciófilm megtekintése közben. (Természetesen így fejhallgatóval is nézhetünk filmet.) A telefon nem jön zavarba a Full HD felbontású anyagoktól, gyönyörűen boldogul velük, csak tárhely legyen elég (ha a filmet nem külső kiszolgálóról streameljük – mert persze ez is működik). 

Természetesen onnantól kezdve, hogy a kijelző képe a tévén is megjelenik, annak sincs akadálya, hogy különböző Androidra írt játékokat játsszunk nagyban, viszont azért azt érdemes figyelembe venni, hogy az érintésre tervezett játékok pontos kezeléséhez nem árt figyelni a kijelzőt és azt, hogy hová koppintunk rajta, így tulajdonképpen a nagyban játszott játék élménye elveszik. Azoknál játékoknál viszont, ahol az irányítás "két hüvelykujjas", és nem kell az egész kijelzőt bejárni, működhet a dolog. Érdemes tenni egy próbát ezzel is.

Mivel videó már régen volt a blogon, íme a fentebb elhangzottak összefoglalva egy 3 perces rövidfilmben. Ha van MHL adaptered, megnézheted a telefonról, TV-n is. :)

Nincsenek megjegyzések: