Oldalak

2014. február 24., hétfő

Banished

Felfedeztem magamnak a Banished című középkori városépítő játékot!


Végignézve a bemutató videót, kb. 2 gigabájtos méretre számítottam: ez van megszokva manapság. Hihetetlenül üdítő volt szembesülni vele, hogy maga a játék nem több 150 megabájtnál. Elképesztő! Ennek ellenére olyan játékélményt nyújt, amire sok, több tíz gigabájtos játék nem képes.

Ha szeretted a Settlerst és a SimCity-t, akkor ez a te játékod. Egy hatalmas térkép véletlenszerű pontján összeverődik 10 ember, akiknek meg kell élniük a részükre kijelölt területen. Ki kell termelniük az erőforrásokat (ügyelve arra, hogy lehetőség szerint pótolják pl. a fákat), gondoskodniuk kell élelemről, lakóházakat kell építeniük saját maguknak, mindeközben dacolniuk kell az időjárás viszontagságaival is. Ez utóbbit elképesztően hangulatosan adja vissza a játék: az esőnél szinte fázunk, a havazásnál a hópelyhek valóban a 3D-s térben kavarognak és nagyon szép a téli-nyári táj. Sárgulnak a fák ősszel és tényleg felüdülés, ha egy hosszabb esős időszak után újra kisüt a nap. Télen a házakból felszáll a füst (ha van tűzifa), nagyon látványos és hangulatos!


A játék egyik alapvető jellemzője, hogy az emberek képzettségeit kell kapcsolgatnunk az éppen aktuális munkafolyamatoknak megfelelően. Télen nincs szükség farmerekre, belőlük gyűjtögetők lehetnek. Az építkezéseket is télen célszerű elvégezni, amikor nincs más egyéb munka, ekkor sok építőt lehet alkalmazni. Gondoskodni kell tűzifáról, meleg ruháról, valamint arról, hogy a városban legyen egy kovács, aki szerszámokat készít a különböző munkákhoz. Egy idő után azt vesszük észre, hogy a sok-sok munkára kevés az emberünk, de a gyerekek születése és dolgozóvá válása enyhít ezen a problémán.


A legszűkebb keresztmetszetet az élelem jelenti: sajnos az eddigi próbálkozásaim nagy része azzal ért véget, hogy az éhínség kipusztította a teljes lakosságot. Próbálkozom megtalálni az ideális egyensúlyt aközött, hogy a munkások és a kenyérkeresők megfelelő számban legyen, de amikor nem az éhínség, akkor a betegség pusztít és ha egyik sem, akkor a játék kreatív halálnemeket talál ki: az erdészem pl. úgy halt szörnyet, hogy ráborult egy fa. Nincs kétségem viszont afelől sem, hogy a halászaim vízbe fúlhatnak, vagy bármilyen más szörnyűség megesik velük. Ez némiképp visszaveti a játékélményt, pozitívumként könyvelném el, ha legalább 50-en laknának a faluban, de egyelőre a 25 fölé nem jutottam még. A játék viszont olyan jól sikerült, hogy újra és újra próbálkozásra sarkall: tudom, hogy egyszer összejön a több száz lelket számláló kis falum, amiben élénk gazdasági élet zajlik.


Sajnos a játék, véleményem szerint, nem lett megfelelően beárazva. A Steamen a 18,99€-s kezdőár (5.900 Ft) több, mint arcpirító. Értem én, hogy újdonság, viszont fele ennyiért lenne egészen jó vásár. Ennek ellenére is remek szórakozást nyújt, igazán kellemes kikapcsolódás. Ajánlom figyelmetekbe! :)

Nincsenek megjegyzések: