Oldalak

2014. február 2., vasárnap

Kipróbáltuk: Acer Aspire V5-131

2 nap híján 34 évet kellett várnom arra, hogy az első, saját tulajdonú laptopomat megvásároljam. Ez nem egy rövid időtáv. Ezalatt az idő alatt jópár céges laptop járt nálam, de egyik sem volt igazán az enyém. Nem úgy, mint a most vásárolt Acer Aspire V5-131.

Nem igazán szoktam hirdetésekre kattintani a weboldalakon, azonban most valamiért az egyik egy hardverrel foglalkozó portálon felkeltette az érdeklődésemet. Acer laptop 79.900 Ft. Atyavilág, mit adnak ennyiért? Kattintás után feltárult előttem a termék és annak adatlapja:

Acer Aspire V5-131

A gép főbb paraméterei: 
  • Processzor: Intel Celeron 1007U, 2 mag, magonként 1,5 GHz
  • Memória: 4 GB DDR3 (bővíthető 8 GB-ig)
  • Merevlemez: 500 GB SATA-3
  • Video: Intel HD Graphics 
  • Kijelző: 11,6"-os, fényes felületű, LED megvilágítású
  • Akkumulátor: 4 cellás Li-Ion, 2500 mAh (üzemidő kb. 4 óra)
  • Webkamera, mikrofon, Gigabit LAN Ethernet adapter, WiFi 802.11b/g/n

Szerelem volt ez első látásra, hiszen mind méretében, mind teljesítményben, mind pedig árban pontosan nekem találták ki. Be kell látni, hogy nem egy igásló: tény és való, inkább netbook ez, mint notebook, viszont arra, amire naponta használom a gépet, pontosan megfelel és az ára pedig ezért a hardverért igazán barátinak mondható. Könnyű, hurcolható, nem foglal sok helyet az asztalon, jól néz ki és igazán meggyőző a teljesítménye is.

Természetesen a magyar nyelvű kézikönyv elolvasásával kezdtem az ismerkedést, amiben voltak vidám pillanatok. Itt van mindjárt a 14. oldalon az Acer clear.fi technológia, amiről az írás a következőket állítja:


Nos, egy utólagos átolvasás nem ártott volna, de sebaj, ez legalább egy kis mosolyt csalt arcunkra a fárasztó hétköznapok végén.

Mivel én még mindig Windows 7 párti vagyok, mondjon bárki bármit, ezért a 64 bites verzió telepítésével kezdtem a géppel való munkát. Mivel optikai meghajtó nincs, pendrive-ról telepítettem a rendszert, ami kb. 20 perc alatt életképes volt. Sajnos a hangon kívül az operációs rendszer semmit nem ismert fel, így aztán lehetett dúrni a drivereket, amiben az Acer honlapja is partner, viszont pl. touchpad és WiFi driverből többet is találunk, illetve van Bluetooth, Turbo Boost és USB 3.0 driver is, ezen utóbbi technológiák viszont ebben a gépben nincsenek jelen. Így bátorkodtam összeválogatni azokat a drivereket, amiknek feltelepítése mindenképpen ajánlott – többre, higgyétek el, nem lesz szükség. A drivercsomag elérhető ide kattintva.

A mindennapi munkában remek társ a kicsi gép. Élvezet használni, főként az Aspire One D250-től megszokott, mára már csigatempónak mondható sebesség után. A böngészőablakok villámgyorsan nyílnak meg, az egész rendszer reszponzív, azt és akkor csinálja, amit és amikor kell, nem lehet okunk panaszra. A legkellemesebb meglepetést az akkuidő okozta: egy átlagos netezős, táblázatkezelős, PDF-olvasós délutánon 4 órányi (!) üzemidőt sikerült kihozni a gépből úgy, hogy közben még egy-egy kis Flash játék is belefért. Ez mindenképpen tekintélyes és figyelemre méltó teljesítmény egy 2500 mAh-s, 4 cellás akkumulátortól. Hozzá kell tenni, hogy a feltöltéshez több, mint 2 óra szükséges, szóval mindennek megvan az ára. Szerencsére a gépet lehet töltés közben is használni. :)

A tesztelés során kiderült, hogy a gépben a legszűkebb keresztmetszet egyértelműen a merevlemez: 5400-as fordulatú egységről van szó, azonban érzékelhetően két nagyobb volumenű szoftver egyidejű indítása teljesen lefogja. Olyannyira, hogy egy idő után abban sem leszünk biztosak, hogy egyáltalán kattintottunk valamire. Bambul a gép. Érdekes módon utána mintha hirtelen megtáltosodna és a két elindított szoftver szinte egyszerre jelenik meg a képernyőn. Bizonytalanságunkat az is fokozza, hogy a gépre sajnos nem futotta még egy merevlemez-aktivitást jelző LED-re a költségvetésből. A bekapcsolás tényét mind a bekapcsoló gombon, mind pedig a gép első élén konstatálhatjuk egy divatos, kék színű LED ragyogásából, de emellett csak a töltés LED-je fért már el. Nem szenvedünk viszont hiányt, hiszen remek szoftveres megoldások vannak a merevlemez visszajelző LED-jének helyettesítésére. Itt van például az Activity Indicator, ami oly széleskörűen paraméterezhető, hogy ennél többre a mindennapokban biztosan nem lesz szükségünk.

Összegzésként elmondható, hogy a gép pozitívumai közé tartozik a hosszú akkus üzemidő, a gyönyörű kép, a sztereó hang, a kellemes billentyűzet és a nagyszerű ár. Negatívumként a merevlemez sebessége és talán az akku teljes feltöltéséhez szükséges idő említhető.

Nem csinálunk rossz vásárt, ha sikerül szert tennünk egy (igénytől függően) 60 vagy 120 GB-os SSD-re, illetve még 4 GB memóriára, amit a gép képes Dual Channel üzemmódban kezelni, tekintve, hogy két memóriahely van benne. Ettől bikamód megtáltosodik, ekkor a merevlemezről írtakat (a visszajelző LED hiányának kivételével) máris elfelejthetjük, viszont tárhelyből nyilván kevesebb lesz, így érdemes mérlegelni, hogy nagy vagy gyors tárhelyre van-e szükségünk.

Ha értékelni kellene: az említett negatívumok miatt 4/5, SSD és memória-bővítés mellett viszont abszolút csillagos ötös! A maga kategóriájában remek és imádnivaló kis munkagép, bízom benne, hogy jó pár évig társ lesz a mindennapokban.

Nincsenek megjegyzések: