Oldalak

2013. május 31., péntek

Ragasztópaszta

A tegnapi szakmai vizsga szóbeli részén is csak okosabb lettem. Éppen azelőtt hullott atomjaira az esernyőm, hogy átcaplattam volna a főépületbe: fele kinyílt, fele becsukódott, nem lehetett összehajtani, mert akkor megint szétnyílt. Katasztrofális látványt nyújthattam a szakadó esőben, amíg egy kukába tuszkoltam az esernyőt, ami szétvagdalta a kezemet. Nem igazán voltam ím a szerencse kegyeltje, de időre átértem a szóbeli vizsgára. Miközben a szomszédos falvakban és városokban jégeső tombolt és tornádó fújkált ide-oda épületeket, valamint azok részeit és egyéb kegytárgyakat, én az iskola patinás könyvtárában ülve arról hallgattam mesét az egyik, velem szemben ülő vizsgázótól, hogy a processzorra azért kell rákenni a pasztát, hogy az beleragadjon az alaplapba, így nem fog kihullani belőle. A tegnapi nap amúgy se kedvezett az egészségemnek, egész nap sajgott a fejem a mélabús, esős időben (meg ugye, mint írtam, az esernyőmmel is meg kellett küzdenem), de amikor ezt meghallottam, hát hirtelen azt se tudtam, hogy mihez kapjak ott a helyszínen. Kérdeztem: egész biztos-e ez, gyerekem, hogy erre való a paszta? Ingadozó hangszínemből valószínűleg levette a vizsgázó, hogy nem kimondottan jó irányba tapogatózik, és közölte velem, hogy "nem". Mivel legjobb tudásom szerint se e célból van a hővezető paszta a processzor felületén, ezért bólintottam és a témát nem feszegetve továbbmentünk.

A délutáni vizsgán is előkerült a processzor és az ő hűtőjének témaköre. A vizsgázó már éppen ott tartott, hogy "a processzorhoz paszta is kell", és amikor ez elhangzott, megint csak belém nyilallt a fejfájás. Magamban megfogadtam, hogy ha itt a pasztával való rögzítést, vagy ahhoz hasonlót meg mer említeni záros időn belül az ifjú, én felállok az asztaltól, szó nélkül kisétálok a könyvtárból, azonnali hatállyal felmondok és visszaadom a tanári diplomámat is, mivel nem lehet igaz, hogy abból, amit két éven keresztül hallgattak, ez a hülyeség maradt meg. De nem, szerencsére Délutáni Vizsgázó már tudta, hogy a processzoron lévő paszta a hő elvezetését szolgálja, a processzor és a hűtőborda közötti légrést tölti ki hővezető anyaggal.

Miután este a bizonyítványok kiosztása megtörtént, természetesen eleredt az eső, így esernyő nélkül, de lélekben megnyugodva ballaghattam haza, ahol ázott kutyaként, lefáradva a világon semmit nem voltam hajlandó csinálni immáron.

Nincsenek megjegyzések: