Oldalak

2013. január 12., szombat

Telefon, mint távirányító

Annak idején, amikor háztartásunk egy igen koros, de filmek lejátszására tökéletesen alkalmas PC-vel bővült, az újdonság varázsa feledtette velem azt, hogy minden egyes művelethez külön ki kellett ugrálni a kényelmes filmnéző pozícióból. Hangerőt fel, hangerőt le, új filmet be, ide tekerni, oda tekerni... mindig volt valami. Igen gyorsan rájöttem, hogy szerét kell vennem egy olyan eszköznek, amivel kedvemre irányíthatom a számítógépet távolról. Mivel ez több éve volt, az akkori kornak megfelelően a megoldást egyértelműen valamiféle vezeték nélküli egérben és billentyűzetben láttam. Olyan eszközöket kerestem, amik ezt a kettőt egyben tartalmazzák, pl. olyan billentyűzet formájában, amivel az egérmutató is vezérelhető egy touchpad-del, vagy trackballal. Kapható volt ilyen cucc, de relatíve magas ára (drágább volt, mint amennyiért a számítógéphez hozzájutottam) visszatartott engem attól, hogy ilyet vásároljak a kiskereskedelemben.

A fordulatot később a lakásban megjelenő WiFi-s router és az okostelefon jelentette. Egy ízben ugyanis felötlött bennem (miközben a konyhában szerettem volna a nappali szobában szóló zene hangerejét fentebb venni), hogy vajon létezik-e olyan Androidos alkalmazás, amivel a telefonból távirányító varázsolható. A "remote" szóra való kereséssel meg is találtam a Play store-ban azt, amire vágytam, ez pedig nem más, mint a Unified Remote nevű, ingyenes(en is használható) program.

Az alkalmazás alapvetően több szoftverhez tartozó távirányítót tartalmaz, mégpedig úgy, hogy a virtuális gombok megnyomásakor az adott PC-s programnak megfelelő billentyűkombinációt küldi el a számítógép felé. Ezen belül (és igazából én ezt a funkciót használom) van benne egy általános, Media nevű távirányító, ami minden általam használt médialejátszó (GOM Player, Windows Media Player Classic, Windows Media Player) alapvető funkcióit képes vezérelni. Így az indítás, megállítás, beletekerés funkciók pontosan úgy működnek, mint egy hagyományos távirányítóval. A legjobb, hogy a telefon (virtuális vagy valós) billentyűzetét a számítógép billentyűzeteként is lehet használni, így fájlok, weboldalak címét is be tudjuk gépelni, keresni tudunk a fájlok között. Még az "egerészés" is megy: a kijelzőn lefelé húzva az ujjunkat egy touchpad-szerű felülethez jutunk, majd innentől kezdve a telefon érintőképernyőjén végzett minden egyes mozdulatunkkal a TV képernyőjén az egérmutatót vezérelhetjük.

A főmenü – egyszerű, mint a faék

Media távirányító – ez sincs túlbonyolítva

Azért, hogy a telefonunk megtalálja a PC-t, arra egy (szintén ingyenes) szerver-programot kell telepíteni, ami a Unified Remote hivatalos oldaláról tölthető le. Ennek telepítése a PC-ken megszokott módon történik, semmilyen speciális ismeret nem kell hozzá. A telefon a szerver telepítése után automatikusan felismeri, hogy kit kell vezérelnie, utána pedig már mehet is a móka.

Nagyon jó játék, megfelelő hardverek megléte esetén érdemes kipróbálni! :)

Nincsenek megjegyzések: