Oldalak

2013. január 4., péntek

Nincs több netbook

Olyan gyorsan változik minden körülöttünk, ami a technikai fejlődést illeti, hogy csak kapkodjuk a fejünket. Megint eltelt egy év, megjelentek és mondhatni általánossá kezdenek válni a tabletek, a mobilokban négy- és nyolcmagos processzorok vannak... mire ez a nagy rohanás? A fejlődés természetes velejárója az informatikának, de úgy gondolom, hogy ilyen mérvű innovációra még csak gondolni se mertünk pár évvel ezelőtt. Már három éve annak, hogy szert tettem az Acer Aspire D250 típusjelű netbookjára, tegnap pedig azt olvasom a szaksajtóban, hogy a szegmens két legutolsó piaci szereplője, az Acer és az ASUS is abbahagyja a netbookok gyártását. Be kell vallani, hogy ez a döntés nem volt meglepő, hiszen a trónfosztó tabletek pontosan azt a célt szolgálják, amiért a netbookokat annak idején megálmodták: kényelmes, hátradőlős tartalomfogyasztást, alkalmi internetezést, néhány sorozatrész megtekintését az unalmas órákban. A felhasználók nagy része csak arra használta a billentyűzetet a netbookoknál, hogy a weboldalak címeit begépelje, csak az elvakult fanatikusok (mint pl. én) készítettek egyetemi beadandó munkát, vagy javítottak dolgozatot is ezeken az eszközökön. Ahogy a környezetemben megfigyelem (iskolánkban az elektronikus napló miatt a legtöbb kollégánál van netbook) a legtöbben csak a napló beírására, vagy fájlok másolására használják a gépeket, mivel hosszabb idejű böngészésre, vagy erőteljesebb feladatok megoldására valóban nem alkalmasak.

Acer Aspire One 725 - 75.000 Ft környékén elérhető

Pár éve, amikor ezek a kicsi gépek terjedni kezdtek, még csak szárnyukat bontogatták az érintőképernyők, talán pár rezisztív érzékelővel szerelt modell a piacon is volt. Aztán egyre inkább előtérbe kerültek a mobilok révén, megismertük az "okostelefon" fogalmát, egyre jobb minőségű, a tabletek lelkét adó kapacitív technológiás érintőkijelző látott napvilágot. A tavalyi évben pedig egyre inkább elterjedtek mindenki számára az olcsóbb, Androidos tabletek is. Az év vége felé egyre több hibrid modellel is találkozhatott az erre érzékeny szemlélődő: a net- vagy notebooknak álcázott, de levehető/felhajtható kijelzője révén tabletként funkcionáló eszközökből valószínűleg egyre több jelenik majd meg idén, nem csak Android, hanem Windows 8 operációs rendszerrel is. Annak ellenére, hogy a tablet számomra sokkal kevésbé vonzó, mint egy netbook, üdvözlöm az érkezésüket, mert valóban igaz, hogy bennük egy olyan tartalomfogyasztásra alkalmas eszközt ismerhetünk meg, ami sok-sok asztali számítógépen végzett dolgot (filmnézés, böngészés, képek nézegetése stb.) költöztet be a karosszékbe, ahol azért mindezen dolgok sokkal kényelmesebben kivitelezhetők, mint az asztal fölé görnyedve.

Egy hibrid modell: Lenovo IdeaPad Yoga 13 – ha akarom netbook, ha akarom tablet

Mindezen jó tulajdonságok ellenére is sajnálom, hogy nem lesz több netbook. Ugyan vannak még hasonló méretű számítógépek, de ezek mindegyike fejlettebb processzorral, több memóriával szerelt, és a 70.000 forint körüli netbook-árnak majdhogynem a dupláját kérik el érte. Aki úgy gondolja, hogy meglovagolja az olcsó és kicsi hordozható számítógépek utolsó hullámát, most érdemes bevásárolnia belőlük, pár hónapon belül elfogynak a felhalmozott készletek.

Nincsenek megjegyzések: