Oldalak

2012. január 28., szombat

Geotagging

Hűséges macskabarát kommentelőnk, Penya hívta fel a figyelmünket arra, hogy egy régebbi posztból kiderül, hogy hol is lakunk egészen pontosan. Úgy jutott az információhoz, hogy a blogon megjelenő, telefonnal készített képet lementette, majd (mivel a képek eltárolják készítésük helyét) megkereste annak helyét a térképen. A kép készítésének helye azonban meglehetősen pontatlan is lehet. Nem tudom, hogy kinek milyenek az okostelefonos szokásai, én senkivel sem találkoztam még, aki egész nap bekapcsolt GPS-szel járkált volna csak azért, hogy ha elkészít egy fotót, az biztosan a pontos tartózkodási helyét tartalmazza.

A komment hatására felülvizsgáltam az eddig telefonnal elkészített fotóimat és azt kellett megállapítanom, hogy pár fotónál bizony egészen pontosan eltalálta a készülék azt, hogy hol fotóztam, holott a GPS nem volt rajta bekapcsolva. Pár, főként beltéren készült fotónál azonban ugyanolyan eredményre jutottam, mint az említett képnél, hogy a környékre tippel ugyan, de kilométerekkel arrébb lévő helyeket jelöl meg.

Itt laknánk, a pusztában?

Hogyan lehet egy kép GeoTag információjához jutni?
A képekről rengeteg mindent eltárol egy intelligens fényképezőgép. Ezekhez a legegyszerűbben Windows alatt úgy jutunk el, ha a képre jobb gombbal kattintunk és kiválasztjuk a Tulajdonságok pontot. Ennek a Részletek füle alatt találhatjuk meg a kép készítésére vonatkozó információkat. A GPS rész alatt pedig a szélességi és hosszúsági koordinátákat is fellelhetjük.

Koordináták
Teljesebb körű pozíció-kiolvasást tesz lehetővé az ingyenes XnView képnézegető, ami ugyanerről a képről ezt írja:

Koordináták XnView-ban

A megfelelő koordinátákat már csak el kell helyezni a térképen. Egyszerű megoldást nyújt a http://itouchmap.com/latlong.html weboldal, ahol a kapott koordinátákat beírva a bejegyzés elején található képet kapjuk. Gyakorlatilag annyi történik, hogy a Google Térképen a pont megfelelő földrajzi koordinátára kerül, így be tudjuk határolni a fotó készítésének helyét.

Veszélyes is lehet
Érdemes belegondolni abba, hogy manapság, amikor mindenki mindenhová feltölt mindenféle fotóját, milyen veszélyek rejlenek abban, ha az elkészült kép tartalmazza készítésének pontos helyét is. Ha szeretnénk megszabadulni a minket eláruló információktól, érdemes a képet feltöltés előtt újra menteni úgy, hogy az EXIF információt kihagyjuk belőle. Erre legegyszerűbb mód, ha a már fentebb említett XnView programból a megnyitott képen kiválasztjuk a Szerkesztés/Metaadat/Összes metaadat eltávolítása menüpontot, majd mentjük a képet és csak azután töltjük fel.

1 megjegyzés:

Penya írta...

Egyebkent nekem egy SGS2-m van, mindig be van kapcsolva a GPS, de gyakran igy mellelo a fotoknak az is. Sot ha nagyon gyorsan csinalom akar le is maradnak a koordinatak. Mondjuk meg is jelenik a kis muhold ikon a fotos appban is hogy varjon az ember amig lokalizal, de nemigen szoktam figyelni ra.