Oldalak

2012. január 21., szombat

Újrapaszta

Korosodó számítógépünk megérdemel időnként egy kis belső takarítást és némi törődést. Amikor hallottam, hogy kedves cimborám és kollégám (MiZY) kicsit túl sokat vásárolt a processzorokra való hővezető pasztából, felajánlottam, hogy segítek fogyasztani belőle, mivel saját gépem processzora is igencsak újrapasztázásra szorul. (Nagylelkűségem, mint látszik, nem ismer határokat.) Egy-két év elteltével érdemes a műveletet megcsinálni, hogy processzorunk kellő biztonságban legyen. Azoknak, akik még csak most ismerkednek a művelettel, elsorolnám, hogyan is fogjunk hozzá.

Első lépésként keressük meg a hűtőt, majd csatlakoztassuk le az alaplapról a ventilátor vezetékét, így kényelmesen el tudjuk majd távolítani a hűtőbordát a processzorról. A ventilátort külön nem kell leszerelni.


A hűtőbordát processzortokozástól függően más és más mechanizmusok tartják a processzoron, némi szakértelmet igényel tehát az eltávolítás. Általánosan igaz, hogy nincsenek olyan rögzítési módozatok, amihez rángatni kellene a bordát, mert "beakadt": az soha nem akad be, csak meg kell keresni, milyen módon van rögzítve. Ha sikeresen kioldottuk, akkor már könnyedén lejön a processzorról és feltárul előttünk a régi pasztázás maradéka.

Megkövült paszta a hűtőborda alján...

... és a processzor tetején

A régi pasztát minőségétől és a processzoron töltött időtől függően vagy egy fültisztító pálcikával, vagy pedig pengével tudjuk eltávolítani. Ha puha, akár ujjal is lejön, jöhet a fültisztító. Ha érezzük, hogy kemény, akkor inkább pengével próbálkozzunk. Ügyeljünk arra a művelet közben, hogy a morzsalékossá vált paszta ne kerüljön be a számítógép egyéb alkatrészei közé: legjobb megoldás, ha erősen rányomunk egy fültisztító pálcikát, amire ráragadnak a szemcsék, vagy folyamatosan használunk kisebb teljesítményű porszívót.

A régi paszta eltávolítása fültisztító pálcikával.

A paszta által hagyott, zsírosnak tűnő réteget egyszerű konyhai papír törlőkendővel is eltávolíthatjuk. Töröljük simára a hűtőborda alját és a processzor felületét is.

Tükröződő rézfelület

Letisztított processzor

A hővezető pasztát legtöbb esetben az orvosi injekciós tűhöz hasonló fecskendőben adják, természetesen tű nélkül. Ebből egy minimális mennyiséget kell a processzor felületére juttatni. Ügyeljünk arra, hogy a pasztát ne kenjük szét a proci teljes felületén, mivel a borda rányomásakor majd szétpaszírozódik, úgy foglalva el a szükséges területet.

Ennyi elég lesz

Ezt követően nincs más hátra, mint visszaszerelni a hűtőbordát ventilátorral együtt. A jól végzett munka örömében ne felejtsük el visszacsatlakoztatni a ventilátor tápkábelét az alaplapra! Innentől kezdve pár évig újra biztonságban tudhatjuk magunkat, már ami a számítógépünk hűtését illeti.

Nincsenek megjegyzések: