Oldalak

2011. szeptember 19., hétfő

40 nap alatt angolul

Kitűzetett az időpont: 2011. október 29-én írásbeli formában mutathatom meg tudásomat angol nyelvből, majd reá 4 napra, 2011. november 2-án szóban is megcsillogtathatom felhalmozott tudásanyagom legkitűnőbb nyelvi fordulatainak ékköveit, gyémántjait. A nyelvvizsgát egyébként nem mérik olcsón: ha már ebbe a csávába kerültem, akkor egészen pontosan 23.500 Forintot rántottak le rólam, vagyis ennyit kellett ott hagyni az alagsorban meghúzódó irodában. Annyira modernek vagyunk 2011-ben, hogy jelentkezési lapot csak személyesen és csak a helyszínen lehet kitölteni, a pénzt csak a helyszínen lehet csak készpénz formájában befizetni (lehetőleg ne nagy és ne túl kicsi címletekben). Budapestre lehet jelentkezni elektronikusan, lehet fizetni átutalással, Szolnok városába azonban csak a fapados módszerrel tudtam regisztrálni magam.

Mindent összevetve innentől kezdve kereken 40 napom maradt arra, hogy felkészüljek érdemben erre a megmérettetésre. Angolból szerzett ismereteim nem túlzottan biztatóak, de bízom benne, hogy 40 napi intenzív felkészülést követően el tudom mondani, hogy milyen a macskánk, le tudom írni, hogy nincs karvaly orrom és vágni fogom azt is, hogy a used to be nyelvi szerkezetet tulajdonképpen akkor most használják még az angolok, vagy divatjamúlt, mint a shall, bár ez utóbbiról is eltérően nyilatkozik a szakirodalom (bizonyos források szerint ez egy régi fordulat, főként a britek használják, de itt mindenki mást nyilatkozik). Majd próbálok olyan mondatokat alkotni, amiben nincs benne a shall. De ha kicsapja a víz a vizsgáztatót hiányos angolságomtól, azért – a helyzetet mentendő – megkérdezem majd: Shall I open the window? 


Oszt' majd lesz valahogy, ugye.

Annyi angol anyagot halmoztam fel már magamnak, mint egy hörcsög. Ha akarnám és a nap 24 órájában az angollal foglalkoznék, akkor sem tudnám mindet végig nézni, szóval most arra koncentrálok, hogy vajon melyek lehetnek azok az irodalmak, amelyekkel érdemes a hátralévő időben egyáltalán foglalkozni. Szóbelire felkészülök a 1000 Questions - 1000 Answers című veretes műből, írásbelire pedig minta-nyelvvizsga-feladatsorokat oldok meg. Meg aztán van egy tesztkönyvem is, valahol eldugva a mëgibe', ahogy Gizel nénéd mondaná, azt is feltúrom majd, aztán karikázok, mint állat.

Lényeg, hogy ketyeg a vekker és újabb, remélhetőleg egyelőre végső megmérettetés előtt állok, hogy kezembe vehessen hőn áhított diplomámat, aminek már csak ez az egy vizsga állít gátat. Ha minden jól megy, talán még ebben az évben megtudom az eredményt és ha nagyon jól megy minden, akkor januárban nyelvvizsga-bizonyítványhoz és vele együtt diplomához is jutok. Igazán reménykedem benne, ezt most az egyik legnagyobb vágyam.

Go for it!

Nincsenek megjegyzések: