Oldalak

2011. február 21., hétfő

Firefox 4 Beta 11 - az első benyomás

Haladunk a korral, hamarosan megérkezik a Firefox 4-es verziója. Gondoltam, kipróbálom a kiadás előtt álló beta verziót, ami azért hordoz magában meglepetéseket.


Ma főként a kinézetről ejtenék egy pár szót. Nekem nagyon bejön az új dizájn. Végre-valahára az örökké látszó menüsor eltűnt, olyan kicsit Google Chrome-os lett az egész. Én még mondjuk a füleket tudtam volna a lenyíló Firefox menüt rejtő gomb mellé pakolni, így netbookon, vagy kisebb kijelzős készülékeken meg lehetett volna spórolni egy sort. (Időközben rájöttem, hogy ha teljes méretűre állítom az ablakot, akkor oda pakolja.) Végre a teljes képernyős mód (F11) valóban teljes képernyős, nincs felül szürke sáv és semmi: valóban teljes képernyőn lehet futtatni az alkalmazásokat és weboldalakat. Ideje volt. A home gomb átkerült alapértelmezés szerint jobbra, kicsit nehéz megszokni, a refresh gombot is keresgettem egy ideig. De megleltem!

Kicsit zavaró, hogy kezdetben a betűk élsimítása "olyan linuxos", ráadásul igen nehezen lehet ráakadni arra a menüpontra (konkrétan, én nem találtam meg 5 perc után), amelyikkel a Windowsban beállított szabványos betűsimítást húzhatnám elő. Nem azért, mert rossz a szemnek, de a félkövér betűk rettenetesen összefolynak, mintha a tinta kicsordult volna hirtelenjében az fejlesztőknek tollábul.

Hogy néz már ki az "Archiválás" felirat?

Az egy bétaverziónak nem felróható, hogy egyik olyan kiegészítő sem működik vele, amit egyébként használni szoktam. Így pl. az időjárás-előrejelzésről, a gesztúrákról vagy éppen az oldalakat mentő Scrapbookról is le kell mondanom a végleges verzió megjelenéséig. Ez azért nem meglepő, mert ez nem volt máshogyan a 3-as verzió megjelenésekor sem.

Így fest a cikk szerkesztése az új böngészőben

Az elsődleges tesztelések során az összes olyan oldal jól működött a böngészőben, amit egyébként is használok. Még az elektronikus naplózásra használt Taninform, vagy a mindig minden böngészőre nyűgös egyetemi Neptun rendszer sem böfögött. A Google Docs és Gmail is zökkenőmentesen ment és azt kell mondjam, igen meggyőző sebességgel. Tökéletesen töltődnek be az oldalak, jópofák az oldalváltások közötti finom átmenetek, bár ezeket nem mindig sikerült előcsalogatni (lehet, hogy csak lassult a rendszer?). Egyszóval nekem az első benyomás pozitív, meg is fogom írni a visszajelzés fülön, hogy fasza lett, gyerekek, csak így tovább. :)

Nincsenek megjegyzések: