Oldalak

2010. december 1., szerda

Itt van a tél, itt van újra

Délelőtt fél 9 tájban elkezdett esni a hó. Elég hideg volt reggel, de nem számítottam arra, hogy ma havazni fog. Érdekes: mintha csak megvárta volna a decembert, mintha az időjárás figyelné a naptárat, szinte óramű-pontossággal kezdtek el hullani a fehér pelyhek az égből, beterítve ezzel a várost, az utcákat, a házak tetejét.


A rendkívül enyhe novemberi időjárás után nem igazán tudom, hogy milyen télre készüljek. Mindenesetre betáraztunk teafilterekből és a téli hangulathoz szükséges minden egyéb kiegészítőből (pl. hólapát). Ahogy egyre inkább fehéredett a táj, úgy sejlettek fel előttem a tél embert próbáló borzalmai is: a reggeli hólapátolások, az autóbejárón való lehetetlen közlekedés és a sokszor késő vonatok a vizsgaidőszakban.

Nem is olyan régen arról beszélgettünk egy késő éji órán életem párjával, hogy régen mennyivel másak voltak a telek. Amikor egy egész falu, kicsi és nagy, szánkóval és korcsolyával múlatta az időt a befagyott, falu közepén lévő tó jegén, vagy éppen csúszott lefelé a bobpályává keményedett havas-jeges gátoldalon. Valószínűleg most is vannak ilyen népünnepélyek, csak nekünk kimaradnak ezek, mert felnőttünk, mert elkerültünk otthonról. Ezáltal a telek is teljesen más szerepet töltenek be az életünkben.

Idén megfogadtuk, hogy amint kellő mennyiségű hó esik, hóembert fogunk építeni, ezzel is növelve a városban található fehér téli szerzetek számát. Kellően kezdünk karácsonyi hangulatba kerülni: a múltkor a Winamp már a véletlenszerűen lejátszott számok közé kavarta a Yello – Jingle Bells című számát, valamelyik este pedig megnéztük a Karácsonyi ének című filmet – ez mondjuk kissé más volt, mint amire számítottam. Ugyanakkor tervezgetjük, hogy mekkora karácsonyfánk lesz, hova kerül, milyen módon lesz feldíszítve, mennyi szaloncukor kell, meg a mikuláscsomag, ajándékcsomagoló, forralt bor, fahéjas sütemény.

23 nap van szentestéig, 5 nap mikulásig. Össze kell kapni magunkat.

(Az időjárás szeszélyességét jól mutatja, hogy mire ez a cikk napvilágot lát, már minden havat elmosott a jeges eső...)

1 megjegyzés:

misty írta...

Én is annyira örültem a hónak. :-) Kár, hogy már az egész latyakká vált és azóta is esik a havas eső. Reménykedem benne, hogy azért szép fehér karácsonyunk lesz. És jó volt Veled visszagondolni ezekre a dolgokra. Olyan jól elképzeltem magam előtt az egészet, jobb volt, mintha valami filmet néznénk. Nagyon jó volt. :-)