Oldalak

2010. december 20., hétfő

Eine kleine nachtmusik

A zene meghatározó szerepet tölt be sokunk életében.

Engem gyerekkorom óta foglalkoztatnak a különböző stílusjegyek, ritmusok, ütemek és igazából minden, ami a zenével kapcsolatos. Nagyon korán megfogalmazódott bennem a vágy, hogy saját zenét alkossak, de eszköz híján erre nem volt lehetőségem. Éppen ezért kazettás magnón "remixeltem" az akkori menő előadók menő dalait, ami tulajdonképpen nem állt másból, mint a refrének és versék cserélgetéséből. Később olyan dalokra, amiben legalább egy refrénnyi „énekmentes” zene volt, saját dallamot és szöveget kreáltam és énekeltem fel. (Érdemes volna megtalálni valahol ezeket a dalokat, igen tanulságosak lehetnének.) Aztán telt-múlt az idő, megismerkedtem a számítógépes zeneszerkesztéssel és most már a Sláger 2 album munkálatain dolgozom, aminek még egyáltalán nem biztos, hogy Sláger 2 lesz a címe, de valószínűsíthetően sok instrumentális dalt tartalmaz. Az előző Slágerrel ellentétben itt igen sokszor nekiugrom egy dalnak, mire elnyeri a végleges formáját. Sőt, még azután is, hogy azt hiszem, elnyerte azt, átalakítok benne dolgokat.

A zene általában nem idegesít, bár hozzá kell tenni, hogy a szomszédból jövő és a falon átszűrődő egész napos muzsikálástól (illetve attól, ami abból átjön) azért a nap végére – hogy egy nemrég tanult kifejezéssel éljek – leteszem a hajam. A rendszerint felhangzó Best of ABBA albumot, azt hiszem, már oda-vissza tudjuk, a számok sorrendje még kicsit pontatlan, de kis idő múlva azt is megtanuljuk már. Én is nagyon szeretek egy-egy albumot, de hogy ennyiszer meghallgatnám, az kizárt. Illetve… ahogy vesszük. Most, hogy négy év után újra megjelent Ákos új stúdióalbuma, A katona imája, oda-vissza megy a lejátszóban. Már majdnem tudom kívülről, de vannak még számok, amiken csiszolni kell. Most arra vágyom, hogy a Szindbád turné dupla koncert DVD-jét megszerezzem, de azt hiszem, ez már csak jövőre lesz esedékes.

Addig azonban mindenképpen a saját zenék fejlesztgetése és hangolása lesz a téma. Bár szigorlatok és kemény vizsgák jönnek, kikapcsolódásképpen érdemesnek tartom újabb és újabb melódiák összehozását, klassz hangszereléssel és feszített tempóval, hogy elnyerjék azok a hallgatóság tetszését is. Tisztelettel meg is osztanám legújabb művemnek egy egyperces részletét. A kommentekben kifejthetitek, hogy tetszett, vagy nem. :-)


Nincs flash lejátszód, vagy nincs engedélyezve.

Nincsenek megjegyzések: