Oldalak

2010. december 17., péntek

Nyomtatott karácsony

7 nap múlva szenteste van, nekem viszont egyáltalán nincs karácsonyi hangulatom. A háztartásban egyelőre csak a szaloncukrok azok, amik emlékeztetnek arra, hogy itt hamarosan karácsonyfát kellene állítani, persze még az ahhoz szükséges fa sincs meg. De a szaloncukrok is a kamrában vannak, elzárva, biztos helyen, hogy nehogy elfogyjanak az ünnepekig, így aztán tulajdonképpen csak a havas táj az, amitől karácsonyi hangulatba kerülhet az ember. A hó meg csak minden nappal olvad kicsit. Meglehet, elfogy karácsonyra.

Ennek ellenére a szórólapokban teljes a karácsonyi dömping. Hirdetnek a kereskedők mindent ész nélkül, hihetetlenek az akciók (bár valahogy nem tűnik úgy, hogy bármi is olyan nagyon megérné), de az emberek, legalábbis az én környezetemben, nem rohannak vásárolni. Senkinek sincs pénze. Év végére kimerült minden készlet, perselymalacok hulltak alá a porba, hátrahagyva kicsiny beltartalmukat, de így sem mondhatnám, hogy a kereskedelem olyan nagyon fellendült volna. Még úgy sem, hogy elviekben minden akciós, 30%-os és 50%-os leértékelések vannak (sok helyen ez -30%, -50%-ban testesül meg). Annyi szórólap érkezik, hogy legalább egy ezresbe kerül havonta ezeknek az elszállíttatása a szemétszállítókkal, mivel a kuka tartalmának majdnem a felét a reklám teszi ki. Arra persze gondosan ügyelnek az anyagválasztásnál, hogy a színesben nyomtatott papír ne égjen, még csak gyújtósnak se lehessen felhasználni. (Nyári nyársalások tapasztalata.) Mondjuk, a gázkonvektoroknál ez édesmindegy, gondolom aki vegyestüzel, az azért begórja a kályhába néhanap.

Az idők során rájöttünk, hogy januárban minden megkapható még a most akciósnak számító ár alatt is. Januárban pang a piac, éppen ezért mindennek még lejjebb megy az ára. Új modellek jönnek mindenből, a régieket leárazzák, egyszóval jobb vásárt lehet csinálni az újév elején, ha túléljük a szilveszteri, féktelenül duhaj mulatozást. Ennek fényében idén karácsonykor senki nem kap semmit. :-) Sajnos, kicsit csóró lesz a karácsony, de sebaj: együtt leszünk, azt mondják, ez többet ér mindennél. És szerintem jogosan mondják.

Nincsenek megjegyzések: