Oldalak

2009. március 25., szerda

Játsszunk!

Az ember életében vannak olyan pillanatok, amikor a dolgok teljesen más fordulatot vesznek, mint amilyet venniük kellene.

Ma, mivel végére értünk egy hatalmas tananyagnak, úgy gondoltam, legyen az elméleti óra a játéké: parázs szókitaláló programomat vetettem be, hogy az ifjúságot elkápráztassam. Ezzel játékos formában tudjuk felidézni azokat a programozással kapcsolatos kulcsfogalmakat, amelyektől mozog ez a világ. A játék lebonyolítását egy pár éve Delphiben megírt programomra bíztam, ami tulajdonképpen kirajzol a megfejtés betűinek megfelelő számú pontot, és mehet a betűtippelés, a jól betippelt betűk beíródnak a megfejtésbe. (Pont mint a Szerencsekerék, régebben, csak pörgetni nem kell.)

Diákról diákra haladva tippelgettük a betűket szépen, körvonalazódott a megoldás. A helyes megfejtést először beordító közlő diák nevéhez húztam egy strigulát, óra végén a legtöbb strigulát összegyűjtő játékos egy darab, hamisítatlan és eredeti jeles osztályzattal lett gazdagabb.

A szoftver

Igen ám, de mi az, amit a gyermeki lélek észrevesz, és amire mi, megfásult, vén csókák soha nem gondolnánk? A program képernyőjének alján gyűlnek azok a betűk, amelyeket betippeltek ugyan, de nem szerepelnek a megfejtésben. Ezt remekül ki lehet használni arra, hogy új feladvány esetén különböző obszcén szavakat gyűjtsünk ki ott alul, így már a feladvány megfejtése – mondjuk ki – másodrangú.

El is indult az új feladvány. Első tippelő: F. Nincs ilyen betű, beíródik alulra. Második: U. Nincs. Harmadik, de akkor már mindenki röhög: C. Nincs. Alul szépen gyűlnek a betűk, és rájön mindenki, mire is megy ki itt a játék. Negyedik, de már tudom, anélkül, hogy mondaná: K. Nincs, beíródik alulra. Hatalmas ováció, őrjöngés, alul virít kivetítve a FUCK. Megyünk tovább. Y. Az sincs, gyűlik alul. Következő: O. Ez már van, hatalmas "óóóóóóóóóóóóó" a teremben. Most már a megoldásra kell koncentrálni...

Egyébként az genyó dolog volt, hogy a sok programozással kapcsolatos fogalom közé olyan feladványokat is becsempésztem, hogy olívabogyós báránytekercs, valamint sült csülök, pékné módra? Nekem tetszett, ahogy próbálták keresni kis tudásukkal az informatikai megfelelőjüket. :-)

Néha nekem is lehet egy jó napom.

Nincsenek megjegyzések: