Oldalak

2009. március 16., hétfő

Milánói rakottas gazdagon

Vendégeink voltak hétvégén, és hatalmas adag milánói makarónival készültünk. Olyan hatalmas adaggal, hogy a fele megmaradt másnapra. Mit csináljunk vele? – tanakodtunk, míg az én életem párja kitalálta, hogy ő bizony milánói rakottast készít, gazdagon. Mivel az elkészült termék rendkívül finom lett, nem átallom megosztani annak receptjét a nyájas olvasóközönséggel.

Milánói rakottas gazdagon

Hozzávalók:

  • fél kg darált sertéshús
  • 4 kis, vagy 2 nagy fej hagyma
  • 1 üveg milánói alap (lehetőleg Dolmio: megérdemli a reklámot, mert nagyon finom)
  • 1 üveg zöldbab (de lehet fél kg fagyasztott zöldbab is)
  • 10 nagy krumpli (kb. másfél kg)
  • 6 tojás
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 30 dkg sajt
  • kevés olaj, só, fűszerek
Elkészítése:

A 4 fej hagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk. A darált húst kevés olajon 15 percig pirítjuk. Amikor már szép barna, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, és megsózzuk. Így újabb 15 percig főzzük. Ekkora már kezdi elfőni a levét, hozzáadjuk a milánói alapot, és azokat a fűszereket, amiket ennek elkészítése során alkalmazni szoktunk (én speciel oregánót, de anélkül is finom.) Ezzel újabb 30 percig főzzük. Mindeközben megfőzzük keményre a 6 tojást, valamint héjában főzzük meg a krumplikat is. (Ha fagyasztott zöldbabbal dolgozunk, azt is főzzük kb. 15-20 percig, forrástól számítva, enyhén sós vízben.)

Amikor minden készen van, lezárjuk a tűzhelyet, majd hideg vízben lehűtjük a tojást, és a krumplit is. Ez utóbbi esetében vigyázzunk arra, hogy ne legyenek teljesen hidegek a krumpliszemek, mert akkor nagyon nehezen tudjuk megfosztani őket a héjuktól. Meghámozzuk a krumplit és a tojást, majd fel is szeleteljük őket.

Közepes méretű, magas falú tepsit kizsírozunk, majd rétegesen belerakjuk a hozzávalókat, az alábbi sorrendben:

  • legalulra 1 réteg krumpli (lehetőleg a teljes adag fele)
  • 1 rétegben a zöldbab (az összes)
  • 1 rétegben a darált húsos milánói szósz (az összes)
  • 1 rétegben az összes tojás
  • 1 rétegben a második fél adag krumpli
  • 1 rétegben az egész pohár tejföl
  • a legtetejére reszeljük rá az összes sajtot.
A rétegeket a milánói szósz és a tejföl/sajt kivételével meg kell sózni.

Az elkészült művet előmelegített sütőbe tesszük, és közepes fokozaton addig sütjük, amíg a sajt el nem kezd barnulni a tetején (kb. 40-50 perc).

Jó étvágyat kívánunk!

Kattintásra kaphatsz egy nagyobb adagot ;-)

Nincsenek megjegyzések: