Oldalak

2009. március 17., kedd

Bejeweled Twist

Régebben, amikor még az akkor modernnek számító játékokkal játszva aktív gémer voltam, imádtam a flippereket. Ezekben a programokban az volt a jó, hogy miközben játszottam, és ide-oda lökdöstem a golyót a virtuális asztalon, elgondolkodtam mindenféle dolgon. Általában akkor ment a legjobban a játék, amikor az ember teljesen máson gondolkodott játék közben. Aztán most itt van nekünk a Bejeweled Twist, amit – miután az ember kiismerte – nem lehet letenni, mint egy jó könyvet. Az eredményesség pedig itt is akkor a legjobb, amikor már rutinból forgatjuk a köveket, mindenféle más dolgon gondolkodva...

Főmenü

A játék egy 8×8-as táblán játszódik, hétféle különböző színű drágakővel. A drágaköveket úgy kell összeforgatni, hogy (legalább) 3 egymás mellé kerüljön vízszintesen vagy függőlegesen, ekkor azok eltűnnek, a többi drágakő pedig a helyükre esik. 4 kő esetén robbanó kő, 5-ös sorozatnál magából villámokat kibocsátó kő születik. Sikeresen megválasztott mozdulat esetén az események előre nem is látható láncolata következik be, és egymás után hullanak alá a kövek, nekünk pedig szaporodik a pontunk.

A pálya

Eleinte úgy játszottam a játékot, hogy próbáltam minél gyorsabban minél több pontot elérni, de esélyem sem volt, mivel a játékban sokkal inkább a megfontolt lépések, mintsem a sebesség vihetnek előre. A lényeg, hogy minden egyes forgatásunkkal próbáljunk meg drágaköveket eltüntetni. Ekkor ugyanis egy idő után rendkívüli módon felmegy a szorzó, amit a pontok után kapunk, és egy-egy jó lánc megalkotásáért több (tíz)ezer pontot is kaphatunk.

Érdemes figyelni a bal alsó sarokban lévő Bonus színsorrendet. Ha ilyen sorrendben tüntetjük el a drágaköveket, extra bónuszként növekedik a szorzónk, és a pályán előforduló bombákból is eltűnik egy. A bombák természetes velejárói a játéknak: valamivel véget kell, hogy érjen a móka. Megjelennek ezek a förmedvények, és minden egyes lépésnél lentebb számol a bennük lévő számláló. Ha nem sikerül őket addig a megfelelő színnel eltüntetni, amíg a számláló nullára nem ér, egy szerencsekerék dönti el a sorsunkat. Ezen a keréken minden egyes nullára futott bomba esetében kettővel kevesebb olyan mező van, ami a továbbhaladást biztosítja. (Azonban mindig van két mező, tehát egy minimális esélyünk mindig van.) Ha nem sikerül jó mezőnél megállítani a kereket, akkor a bomba felrobban, és a játék véget ér.

Még egy forgatás, és robban a zöld bomba – már füstölög!


Pörög a kerék: ha nem piros mezőben áll meg, mehetünk tovább

A játéknak 4 játékmódja van: a Classic-ről írtam idáig: ez a legmozgalmasabb, legérdekesebb játékféleség. A Zen módban minden van, csak bomba nincs (így azt sem tudom, hogy a játék véget ér-e valaha). A Challenge módban különböző fejtörőket kell megoldanunk (pl. hozzunk létre egy legalább 15 követ eltüntető láncolatot). A legutolsó, Blitz módban pedig minden úgy történik, mint a Classic-ben, csak éppen 5 percünk van arra, hogy a legtöbb pontot összehozzuk. Érdemes itt különböző stratégiákat kipróbálni annak érdekében, hogy a lehető legtöbb pontot préseljük ki a játékból.

Számos grafikai megoldás teszi oly' tökéletessé ezt a játékot: az animált pályahátterek, a pályára való zoomolás egy bomba berobbanásakor, vagy a pályák váltásakor bolygóként pörgő-forgó új pálya megjelenése, a robbanások és a villámok mind-mind hihetetlenül megnövelik a játékélményt. Csakúgy, mint a háttérben elvesző zene, ami mégis fülbemászó, és a jól eltalált hangeffektek is. Aki már profi, rövid idő elteltével megtalálja a fruit bonust is a játékban: ekkor az egyik drágakő helyén egy gyümölcs jelenik meg, amit a megfelelő színű kövekkel eltüntetve hatalmas ribillió kerekedik. És ha a gyümölcs eltüntetése után még a helyes színsorrendben eltüntetjük a köveket is, iszonyat módon táncikáló gyümölcsök lökik fölfelé közel százezerrel a pontunkat: látványnak sem utolsó.

Fruit mega bonus (Misty eredményét látjuk a képen)

Mindent összevetve, véleményem szerint remek, több napnyi szórakozást sikerült belepaszírozni a játékba. Élelmesebbek úgyis megtalálják a neten, becsületeseknek pedig egy demó-verzió tölthető, és 19.95 €-ért meg is vásárolható a gyártó honlapján. Ugyanitt rövid, de lényegretörő videó is megtekinthető a játékról.

Egészségünkre! Megyek is játszani... :-)

Nincsenek megjegyzések: