Oldalak

2015. október 7., szerda

Változnak az idők

A rendszergazda-tanoncokkal, miután megnéztük az objektumorientált programozás alapjait, egy tesztet szoktam kitöltetni, amiben az addig tanultakat kérdezem vissza. Úgy gondoltam, tanulságos lehet, ha a ma kitöltött teszt során benne hagyom a tavalyi tanulók válaszait is, amelyet csak akkor látnak a diákok, ha a saját válaszukat megadták (így az idei diák csak utólag láthatta a tavalyi választ, abból ötletet nem meríthetett). A tavalyi évfolyamban volt egy válasz, ami nagyon elgondolkodtatott és nagyon meglepő, hogy ugyanaz a válasz idén is megérkezett, csak egy kicsit másképp.

Elmagyarázom részleteiben. A tesztben van egy feladat, amelyben az informatika területéről kell meghatározni ismeretségi és egész-rész kapcsolatban lévő dolgokat (objektumokat). Az ismeretségi kapcsolat (egészen röviden) azt jelenti, hogy az egyik objektum nélkül a másik objektum tökéletesen működik, éli a saját életét, önálló funkcióit ellátja. Az egész-rész kapcsolat ezzel ellentétben azt jelenti, hogy az egyik objektumnak szerves részét képezi a másik objektum, ezért a kettő – mondhatni – elválaszthatatlan egymástól.

Érdekes megfigyelni, hogy 2014-ben a diákok által adott válaszok között az alábbit találjuk:


Ezzel szemben ma, 2015-ben az alábbi válasz érkezett:


Bár a készítő azt mondta, viccelt ezzel, azért tudjuk, hogy minden "csak vicceltem" kijelentés mögött áll legalább egy fél igazság, így kíváncsian várom, hogy jövőre is befut-e ez a válasz, s ha igen, melyik kategóriába sorolja az ifjúság.

Nincsenek megjegyzések: