Oldalak

2014. március 28., péntek

Acer Aspire V5-131 SSD beépítés

Megérett bennem az elhatározás: a laptopom cammogós merevlemezét egy tempós SSD-re cserélem, remélve, hogy a gépen végzett munka így gyorsabbá válik és a meglehetősen lomha merevlemez már nem veti vissza a gép teljesítményét, főleg a betöltési időket illetően. Természetesen nem bántam volna, ha végig tudok nézni erről valamiféle ismertetőt, mivel a V5-131 hátlapja egyben jön le, feltárva a teljes belsejét a gépnek, de ilyet nem találtam. Így aztán magam mesélem el nektek, képekkel illusztrálva, hogy hogy is megy mindez.

Első lépés: távolítsuk el az akkumulátort! Az akkumulátor oldását a lehető leghülyébb módszerrel, a laptop alján lévő, kvarcórákból ismerős tollal-benyomós gombbal oldották meg a tervezők.


Nos, hosszas és kitartó próbálkozásom után sem találtam olyan eszközt a háztartásban, amelyik alkalmas lenne az akkumulátor zárjának oldására. Miután bal hüvelykujjunk körme körömágyastól szakad fel egy rossz mozdulat következtében, itassuk fel a vért (így tettem én is), majd kockáztassuk meg az alábbi műveletsort behelyezett akkumulátorral. (Ha nektek sikerül, természetesen távolítsátok el az akkut a művelet előtt.) (Esetleg megpróbálhatjátok még a csúszka nyíllal jelzett irányba való eltolását is... - a szerk.) 

Szedjük ki a touchpad felőli alsó csavart: ez az egyetlen, ami a hátlapot rögzíti, plusz szerepet játszanak még a biztos tartásban a hátlapon lévő műanyag fülek. Kicsavarozás után a hátlap lecsúsztatható, a leszedett csavar felé.


Ha a hátlap feltárult, könnyen meg lehet ismerni a merevlemezt: a lötyögést és a rezonanciát kivédendő kék szivaccsal burkolták be. A merevlemez kiemeléséhez sérült bal hüvelykujjunkkal nyúljunk az eszköz mellett található lyukba és emeljük ki az adattárat:


A merevlemezt két csavar fogja a rögzítő kerethez, ezeket el kell távolítanunk mindkét oldalon...


... majd a merevlemez könnyed mozdulattal csúsztatható ki a SATA-sínből:


Ha nem akarunk sokat szőrözni az újratelepítéssel, hasznos segédprogramok garmadája áll rendelkezésre ahhoz, hogy a régi merevlemez tartalmát (rendszerindítóstul, operációs rendszerestül, mindenestül) az új SSD-re másoljuk. Ebből is kiemelkedő az Acronis True Image, magam is ezt használtam. Készítettem egy bootolható pendrive-ot, amivel elindítottam a programot, az asztali géphez csatlakoztattam a kiszedett merevlemezt és az új SSD-t, majd klónozást végeztem a merevlemezről az SSD-re.


Természetesen ez a műveletsor csak akkor működik maradéktalanul, ha az eredeti merevlemezen nincs több anyag, mint amekkora az új SSD kapacitása. Nálam kb. 50 GB adatot kellett átmásolni, ez 8 perc alatt zajlott le.


Ha mindezzel megvagyunk, be kell szerelni az SSD-t a notebookba. Érdemes a kék szivacsot visszahelyezni rá. Ez amúgy is egy műanyaglapon van elhelyezve, így könnyen leválasztható a merevlemezről és áthelyezhető az SSD-re. Az SSD-ben ugyan nincs mozgó alkatrész, így nem lesz vibráció, viszont nem árt, ha nem lötyög a gépben.


Csatlakoztassuk a SATA-sínre az eszközt, hajtsuk vissza a két csavart, ami a rögzítő kerethez fogja az adattárat és óvatos mozdulattal helyezzük vissza a gépbe. Mivel méretre pontosan akkora, mint a merevlemezünk volt (2,5" szabványos méret), ezért éppen illik a helyére:


Helyezzük vissza a notebook alsó fedelét csúsztató mozdulattal, majd csavarozzuk vissza az egy darab csavart a gép aljára.


Készen is vagyunk!

Összehasonlításképpen egy gyors tesztet is végeztem: lássuk, mennyivel gyorsabb az SSD, mint a merevlemez volt. Az alábbi diagramon narancssárgával jelöltem az SSD-nél és kékkel a merevlemeznél mérhető betöltési időket – a különbség, azt hiszem, jól látható. 


A kiszedett merevlemezt sem kell ellöknünk. Ha senkinek nem tudjuk elpasszolni, vásároljunk hozzá egy beépítő keretet és csatlakoztassuk az asztali számítógépünkhöz. Kellően nagy merevlemeznél (320 GB, 500 GB) vásárolhatunk külső merevlemez-burkolatot is, így egy hordozható adattárat kapunk, USB-csatlakozással, amelyen könnyedén tudjuk nagyméretű adatainkat (filmek, fényképek, zenék) cipelni.

Belső használatra

Külső merevlemeznek

Jó munkát annak, ki belevág! :)

Nincsenek megjegyzések: