Oldalak

2012. március 19., hétfő

Az rádióvezérelt órákrul

Németországban Frankfurttól délkeletre van egy város, amit Mainflingennek hívnak. Itt nagyon érdekes dolgok vannak. Többek között a város rendelkezik egy hatalmas, 150 méter magas rádióadó-antennákkal telepakolt területtel. Ezekről az antennákról azonban nem (csak) hagyományos rádióműsort sugároznak, hanem a pontos időt is, ötvenezer wattos teljesítménnyel. Ez olyan hatalmas teljesítmény, hogy a sugárzott adást akár 2000 kilométeres sugarú körben venni lehet.

A sugárzott rádiójel vételi körzete (forrás: Wikipedia)

Az atomórák által meghatározott pontos idő rádiójelbe csomagolt sugárzásának természetesen semmi értelme nem lenne akkor, ha nem lehetne valamivel feldolgozni. Én a minap kaptam ajándékba egy olyan órát, ami képes venni ezt a 77,5 kHz-es, hosszúhullámú rádiójelet. Ennek köszönhetően a vekkerem állandóan pontos, nem kell beállítani, még a téli-nyári időszámítást is elvileg saját magától váltja. Erre azért majd kíváncsi leszek most vasárnapra virradóra (el ne felejtsétek, hogy jön a nyári időszámítás: vasárnap hajnali kettőkor hirtelen 3 óra lesz, tehát 1 órával megrövidül az amúgy sem hosszú hétvégénk).

Az ötlet maga mekkora már: van egy pontosan működő atomóra, juttassuk el mindenkihez ingyen az óra által mutatott dátumot és időt. De hogyan? Hát a lehető legegyszerűbb módon: sugározzuk ki rádión, úgy, hogy még a legbutább, leglassabb és legolcsóbb vevőkészülékek is megértsék. Mi még csak napjainkban szembesülünk azzal, hogy okostelefonjaink másodperc-pontosak az interneten keresztül történő időszerverekkel való szinkronizációnak köszönhetően, ez a rádiós technológia meg már 1978 óta, 34 éve működik. 34 éve! Pontosan arra találták ki, hogy az időben viszonylag elnyújtott jelet vevő berendezések a hozzájuk kapcsolt órákat beállítsák, legyen az karóra, vagy falióra, kijelzős vagy mutatós. Nem szükséges a folyamatos kommunikáció, elég naponta egyszer szinkronizálni az órát a német atomórával, így a vekker mindig pontos lesz. Bár a pontosság, az ugye relatív dolog, ugyanis ha ilyen órát választunk, akkor a  rádióhullámok terjedésének sebessége miatt Magyarországon körülbelül 4 milliszekundum (a másodperc 1/250-ed része) pontatlanságot kell elszenvednünk. El ne késsetek valahonnan emiatt! :-)

Nincsenek megjegyzések: