Oldalak

2012. február 12., vasárnap

Cigi-e az e-cigi?

A dohányzás egyre több helyen történő tiltásával előtérbe kerülnek a dohányzást imitáló berendezések, amelyek perpillanat nem számítanak dohányterméknek. Itt most a manapság elterjedőben lévő elektromos "cigarettákra" gondolok. Ezek az eszközök, kiépítéstől függően, némiképpen vissza tudják adni a dohányzás élményét, így tulajdonképpen bárhol használhatók, csak jó ízlésünk szab határt annak, hogy mikor pöffentünk rá a belőle áradó gőzre. A kifújt, csak látszólag füstre emlékeztető anyag nem büdös, nem zavarja a többieket. Esetleg annyi lehet furcsa, hogy megszokjuk az ilyen eszközökkel szipákoló embereket, de úgy gondolom, hogy ez csak idő kérdése: a dohánytermékek ára egyre inkább emelkedik, ezért virágkorukat élik az ezzel foglalkozó vállalkozások. Komplett szettek, alkatrészek, folyadékok árusítása zajlik országszerte és az interneten.

Miből is áll egy elektromos cigaretta? Az elektromosságról minden esetben egy akkumulátor gondoskodik, ami ártól és minőségtől függően lehet jobb és rosszabb darab. Egy aktívan dohányzó, egy doboz cigit egy nap alatt elrántó embernek legalább 1000 mAh-s akkumulátorra lesz szüksége, ezzel kb. kihúz egy napot, töltés nélkül. A cigi többi része egy porlasztóból és patronból áll: ezek számos kiépítettségben kaphatók, több fajtája létezik, mindenkinek magának kell megtalálni az ízlésének megfelelőt. Vannak egybeépített patron+porlasztó kombók, vannak külön létező darabok is. A patronba töltjük a folyadékot, ami a dohányízűtől a vanílián át a joghurtos eperig mindenféle ízhatásban megtalálható. A porlasztó azért felel, hogy a cigi "szívásakor" a folyadékból sűrű gőzt képezzen, ezzel adva vissza a dohányzás rituáléjának élvezetét.


Mai interjúnkban volt láncdohányosokat kérdeztünk arról, hogy milyen is ez az e-cigi, segíti-e a leszokást, kevesebb cigit szív-e mellette az ember vagy éppen egyáltalán el tudja hagyni azt. Tibor és Klára fedőnevű beépített ügynökeinket kérdeztük meg a tárgykörben; lássuk, hogy miket válaszoltak száguldó riporterünk agyafúrt kérdéseire.

– Hány éve cigizel és hány cigit szívtál naponta, mielőtt elkezdted használni az elektromos cigit?

Klára: 10 éve cigizek és kb. 30 szál cigit szívtam el egy nap alatt.
Tibor: 8 éve dohányzok, naponta átlagosan 7-8 szál fogyott, de a hétvégéken nem ritkán előfordult a napi egy doboz is.

– Hány cigire sikerült csökkenteni az elszívott igazi cigik számát az e-cigi mellett?

Klára: Olyan 6-7 szálra.
Tibor: Ez nagyon változó; van olyan, hogy egy hétig egy szálat se szívok, utána meg egy héten elszívok max. 10 szálat.

– Milyen elektromos cigit használsz?

Klára: eGO márkájú akkumulátor, Bud Sapphire patronnal és Marlboro VG-alapú folyadék (18mg-os).
Tibor: eGo Spectrum akkumulátort használok BUD Sapphire integrált patronnal. Ez a második patron amit próbálok. Az első Joye 510 dupla fűtőszálas integrált patron volt, de a BUD sokkal kényelmesebb.

– Mennyire hasonlít az e-cigi által keltett érzet az igazi cigi hatásához?

Klára: Teljes mértékben, csak a cigi fizikai megjelenése másmilyen. Furcsa, hogy nem ég, de hamar meg lehet szokni. Ehhez persze olyan folyadékot kell választani, aminek az íze hasonlít az eredeti cigiére.
Tibor: Hát igazából semennyire. De ha mindenáron hasonlóságot akarunk keresni, akkor az a nikotintartalom. Megvan a torokkaparó hatása és ha erősebb nikotintartalmú löttyöt használunk, akkor az bizony rendesen mellbe vághat :) Az egyszerű dohányízű löttyök sem hasonlítanak a hagyományos cigi ízére, ugyanis ebben nincs semmiféle adalékanyag, nincs papírba tekerve.

– Szükségét érzed igazi ciginek is az elektromos mellett?

Klára: Igen. De csak a megszokás, miatt, szerintem. Az sem volna rossz, ha egy idő után az elektromosat elhagyhatnám és elég lenne csak az a pár szál igazi cigi. Mert még mindig dohányosnak érzem magam: azért nem a rendes cigit akarom letenni, mert én nagyon szeretem a cigizés szertartását, azt a pár perc kikapcsolódást.
Tibor: Nem érzem szükségét de néha jól esik a dohányzó ismerősökkel elszívni egy cigit :)

– Mennyivel kevesebbet költesz havonta cigire?

Klára: Sokkal. :-) Jelentősebben kevesebbet költök. (Kb. egyharmada.)
Tibor: Soha nem számoltam hogy havonta mennyi megy el, de kb. 12-14 ezer forint volt. Az e-cigi fenntartása nekem maximum 4000 forintba kerül így tehát +8000 a pénztárca javára :)

– Hány ml folyadékot használsz el egy hónap alatt?

Klára: kb. 25 ml folyadék elég.
Tibor: 30-40 ml.

– Mit tanácsolnál annak, aki most akar elkezdeni elektromos cigit használni?

Klára: próbáltam olcsóbb elektromos cigiket is, amik tényleg hasonlítanak az igazi cigire, de nekem csalódás volt. Mindenképpen megéri minőségibb darabot választani, nem baj, ha nem "cigiszerű" a fogása, hamar meg lehet szokni és sokkal jobban hasonlít az élmény az eredeti cigizéshez.
Tibor: Mindenképp érdemes kipróbálni. Aki akar le tud szokni enélkül is, de nem is ez a fő szerepe számomra. Úgy gondolom, hogy az e-cigi bizonyos idő után hobbivá növi ki magát és mindig próbálgatni fogunk különböző patronokat és különböző ízeket. Előfordulhat, hogy arra vetemedünk, hogy saját magunknak keverjünk löttyöt.

Köszönjük interjúalanyainknak a kimerítő elemzést!

Nincsenek megjegyzések: