Oldalak

2011. november 26., szombat

Macska melegedési technikák

Nem tudom, hogy a házi cirmos macskánk milyen továbbképzésen vesz részt, annyi azonban bizonyos, hogy rendkívül kitanult lett különböző szemtelenkedési technikákban. A legjobb eredményt a Hogyan dugjam be az orrom rögtön a kinyíló ajtón? nevű kurzusban érte el. Villámgyorsan képes a több méterre lévő macskamanzárdból a bejárati ajtó előtt teremni, még azelőtt, hogy egyáltalán a gondolat megfordulna a fejünkben, hogy ki kellene menni. Mindenesetre, a macska már ott van, amikor nyílik az ajtó és rögtön szökik befelé. Mindezt olyan profin teszi, hogy a csütörtöki napon egy teljes órát bent töltött bezárva, mert amikor elmentem itthonról nem vettem észre (!), hogy bejött az ajtón. Annál jobban megijedtem, amikor hazajöttem, kinyitottam az ajtót és valaki jött kifelé.

Ha sikeresen beér, akkor talál magának egy biztos pontot valami meleg helyen, majd leül. Esetleg neki is fekszik. Nincs az a macskaeledel, jutalomfalat vagy egyáltalán bármi, ami képes lenne kimozdítani a kiszemelt helyről a cirmost. Ilyenkor nem lehet mást tenni, mint a macskát megfogni, felemelni (4 és fél kilós a jószág, a múltkor lemértem), leszidni, de csak aranyosan, mert úgy tud az emberre nézni, hogy nem lehet vele kiabálni, meg hát amúgy sem érti. Majd utána ki kell tenni a szűrét. Ez azonban nem mindig egyszerű, mivel ha a kisállatnak olyan kedve van, akkor szaladgál előlünk a lakásban, mindig más helyet találva, ha pedig másmilyen kedve van, akkor leül, de úgy, mint egy tapadókorong, alig lehet felszedni a padlóról. A legalattomosabb (és mostanában ez a bevált technika nála), amikor eldobja magát nyújtózkodó-pózba. Ilyenkor ugyanis nehezen lehet fogást találni rajta, így aztán ő élvezi, hogy össze-vissza vakargatja meg simogatja az ember, amíg fel nem tudja kaparni a padlóról, csakis azért, hogy kitegye a szűrét.

Amikor a szűr kitevődött, nem hagyja szó nélkül. Jön a büntetés! Bravúros mozdulattal ugrik fel a konyhaablakba és néz befelé. Bűntudatot keltve, miszerint mi bent vagyunk a melegen, ő pedig, szegény védtelen macska, ki lett pakolva a hűvös kövezetre. Mozgatja a fülét, kapargatja az ablakot és dagaszt rendületlenül. Néha beremeg, amikor a hideg szél belekap a bundájába. Ennek ellenére kőkeményen néz befelé. Viszont ha kimegyünk a konyhából, akkor rögtön eltűnik az ablakból ő is. Már kifigyeltem hová megy: a bejárati ajtó elé ül és vár. :)

Miről álmodik a macska?

2 megjegyzés:

Penya írta...

Hmm, egy kerdesem volna. Miert nevezed kovetkezetesen cirmosnak a ceccat? A cirmos az ugyebar ilyen:
http://www.publicdomainpictures.net/pictures/6000/nahled/2085-1262866246J7Pl.jpg

Thozoo írta...

Azért nevezem cirmosnak, mert milyen hülyén hangzana már, hogy házi bicolor macska. :-) Esetleg házi tuxedo.