Oldalak

2011. október 8., szombat

Mire jó a vadgesztenyegyűjtés?

Ahogy elkezdett hullani a vadgesztenye (egyébként szerintem némely helyen életveszélyesen sok potyog a járdára – ha valaki éppen alatta jár és a fejére esik nem fogja dicsérni), egyre több embert látni, ahogy keresztül-kasul róják a várost és gyűjtik a gesztenyét. Felmerül az emberben a kérdés, hogy ezek az emberek milyen megfontolásból gyűjtik a gesztenyét egész nap, mit kapnak érte és mire jó egyáltalán a vadgesztenye?

Az utolsó kérdésre a legkönnyebb megadni a választ: azt írja a Wikipedia, hogy a vadgesztenye az aranyér, a vénás- és hajszálér-keringési elégtelenség kezelésére ajánlott növény, az erre való kencék és kulimászok jelentős mennyiségben tartalmaznak belőle. A vadgesztenye-átvétel valóságos lehúzás: olyan 20-30 Ft-ot lehet keresni egy kiló gesztenyével. Tekintve, hogy egy átlagos vadgesztenye súlya olyan 15 gramm körül mozog, kb. 66-70 db gesztenyét kell gyűjteni egy kilóért. Ez azért jelentős hajlongást jelent, ráadásul a gesztenye alattomosan érik: nem egyszerre hull le a földre, hanem, mint a dió, időszakonként, tehát kb. 2-3 hetes elfoglaltságot jelent az ezzel foglalkozóknak.

Mennyit lehet ezzel keresni? Ha valaki magát nem megszakítva a környező utcákból mondjuk 20 kilót összehúz egy nap, akkor egészen pontosan (25 Ft-os középárral számolva) 500 Ft kerül a bukszába, tehát két hét alatt vaskos 7000 Ft-tal lehetünk gazdagabbak.

Azt hiszem, én megmaradok az évekkel ezelőtt említett módszernél: évente 1 darab gesztenyét gyűjtök össze, ezzel is mérve kisvárosunkban és egyben a közoktatásban eltöltött éveimet. Hihetetlen, de már 8 darab van belőle... Telik az idő!

Egy év - egy gesztenye

1 megjegyzés:

Razgon írta...

A vadgesztenye remek dobálás céljára!

Én szívesen dobálom vele a szomszéd kertünkbe tévedő és természetesen mindent ott összefosó szárnyasait. Szép egyenletesen repülnek, jó lehet velük célozni, telitalálat esetén garantált a büszke mosoly és a kétségbeesett kárálás, hápogás stb...