Oldalak

2011. október 2., vasárnap

Macskamanzárd házilag

Hamarosan itt a tél, így gondoskodnunk kell az időközben teljesen tulajdonunkká vált Grizzli macska téliesítéséről. (Időközben az is kiderült, hogy pár házzal odébb született a jószág és egy tavaszvégi esten szilárd elhatározással döntötte el, hogy elköltözik, így kötött ki nálunk.) Egyrészt ő maga is gondoskodik önnönmaga téliesítéséről, mégpedig úgy, hogy macskához méltóan téli kabátot kezd növeszteni. Érzi, hogy október van és az időjárás jobb, mint az ilyenkor megszokott, ennek ellenére a kis hormonjainak hatására egyre vastagabb bundával kezd rendelkezni. Ez azért előnyös, mert a macska nem fog fázni, ugyanakkor egyre puhább díszállat válik belőle.

Heteken belül megérkeznek a talajmenti fagyok és ki tudja, talán nemsokára lehull az első hó is, így mi is beleadtunk apait anyait abba, hogy a macskánknak téli vackot alakítsunk ki, házi módszerekkel. Hosszasan gondolkodtunk, hogy vajon hol helyezzük el a mancsost, aztán választásunk egy, az ötvenes évek környékéről származó, egyébként nem sok mindenre használt kis komódra esett.

A lakás - bejárati ajtóval, több szinttel. A macskának a földszintet ajánljuk fel.

Mivel a macska téliesítési projektjében oroszlánrészt vállalt az én kedvesem, ezért ő szerzett be valahonnan egy legalább harminc éves paplant, amiből klasszikus módszerekkel leválasztott egy 30×40-es, egyébként a komód alapterületével megegyező darabot.

Leválasztás a jó vastag anyagból

Ezt követően a kapott anyag két oldalát végig kellett varrni nemes gojzervarrással, ami a macskának szánt szőnyeg stabilitását növeli, valamint ezzel megelőzhető kicsi, de annál élesebb karmai által való szétkapargatása is.

Nemes varrás, trükkös hurkok

Mivel manapság nem épül már ház valamire való hőszigetelés nélkül, így egy három centiméter vastag hungarocell-lapból vágtunk egy 30×40 cm-es darabot.

Rosszul vagyok a nyiszorgásától...! :)

Ezt követően nem maradt más hátra, mint a hungarocellre ráhelyezni az időközben elkészült kis paplandarabot, majd az egészet egy régi párnahuzatba csavarni és elhelyezni ezt a macskamanzárdban. Csalogatónak a cica kedvenc játékait is elhelyeztük a házikóban, hátha belátogat oda.

A kész, hőszigetelt téli bebúvó

Most már csak egy egyszerűnek tűnő, de annál rafináltabb lépés van hátra: rá kell vennünk a macskát, hogy behaladjon az odúba és meg kell neki mutatni, hogy a hely az övé. Aki próbált már meg macskát vezérelni, az tudhatja, hogy ez nem egy egyszerű feladat, mivel a macskák alapvetően nem azt csinálják, amit mondunk nekik, hanem azt, amit ők szeretnének. Ennek ellenére nálunk simán ment a "honfoglalás", bár a próbát követően egyszer sem láttuk bent a cirmost a profin kialakított macskaodúban. ;-) Még jobban érzi magát kisajátított foteljében.

Hrrr... jó lesz, köszi. :)

Nincsenek megjegyzések: