Oldalak

2011. január 31., hétfő

Bejeweled 3

Nos, eljött az idő, hogy ezt a nagyszerű játékot bemutassam blogom hasábjain keresztül, éppen úgy, ahogy annak idején a Bejeweled Twist nevű remekművet.

A Bejeweled 3 a klasszikus Bejeweled játékszabályokon alapul: a különböző színű gyémántokból minden lépés során kettőt felcserélhetünk, így legalább 3 gyémántból álló sort vagy oszlopot kell kapnunk. Hogy miben lehet mégis más a 3-as verzió, mint az eddigiek? Mit lehet még ezen fejleszteni? Nos, azt kell mondjam, hogy a PopCap Games odatette magát, és embert nem kímélő ötletelésbe fogtak, már ami a játékmenet fejlesztését illeti. Kapásból 4 alapjátékot kapunk és ezeken minimális szintű teljesítményt nyújtva megnyílik még 4 titkos játék, amivel gyakorlatilag többet fogunk játszani, mint a hagyományos játékmódokkal. :)

A 8 játékmód a következő:


Röviden bemutatnám, hogy ezek a már első hallásra is izgalmas játékok mit takarnak.

Classic: ez a klasszikus játék (bár gondolom, nehéz volt kitalálni). Addig játsszuk, amíg van lehetséges lépés. Sajnos előbb-utóbb eljön az az idő, amikor nem lehet újabb lépést tenni, a játék ekkor véget ér. Nagy előnye annak, aki nyugalomra vágyik, hogy ez a játék nem időre megy, van idő gondolkodni azon, hogy mi legyen a következő lépés.


Lightning: ebben a játékmódban már igenis számít az idő! Gyorsnak kell lenni, mint a villám és minél rövidebb idő alatt kell minél több jó lépést csinálni, aminek eredményeképpen a következő körre gyűjthetjük a másodperceket. Megakadásnak helye nincs, egész egyszerűen ész nélkül forgatni kell kifelé a jobbnál jobb lehetőségeket. (Ábránkon egy öt másodperces gyémánt kiforgatásra vár. Ha sikerül a sárgával párosítani, plusz 5 másodpercet kapunk az idő lejártakor.)


Zen: a soha véget nem érő játékmód ebbe a kiadásba is belekerült. A Zen a teljes elmélyülést kínálja. A játék soha nem ér véget, mindig van lehetőség forgatni, ráadásul olyan dolgokat tettek bele a fejlesztők, amik még jobban segítik az ellazulást. Ezeket a tanácsot adó HINT gomb fölött elhelyezett Zen gombbal lehet előhúzni.


Az ellazulást segítő funkciók alatt ilyenekre kell itt gondolni, mint pl. légzési tempó szabályozása (a program mutatja, hogy forgatás közben mikor lélegezzük be és fújjuk ki a levegőt), környezeti zajok (pl. erdő, tenger, eső stb., ezeket a zene alá is tudja keverni), mantrák (a kiválasztott hangulathoz illő pozitív üzeneteket sugároz a képernyőn keresztül, sajnos csak angolul, amelyek a forgatás közben a tudatalattinkat stimulálják), illetve az igen hatásos, akár rosszullétig is fokozható binaural beats, amivel a mély- és magasnyomót lehet különböző rezgési frekvenciákra beállítani. Ennek segítségével még jobban el tudunk merülni a játékban és ki tudunk kapcsolódni, de használata megfontoltságot igényel, a program fel is hívja a figyelmet, hogy nem mindenkinek ajánlott a használata.

Ha az ellazulás után egy kis fejtörőre vágyunk, érdemes megnézni a Quest nevű játékmódot. Itt negyven darab, ősi kincsek megszerzéséhez szükséges fejtörőt találunk. Pl. varázsoljuk a táblát 15 lépésből arannyá, keressük meg a homokban az elvesztett kincseket, szabadítsunk ki 40 lepkét másfél perc alatt, gyűjtsünk piros és kék köveket, de úgy, hogy ezek egyensúlyban legyenek. A feladványok igazán izgalmasak, egynémelyikükben a stratégia, másokban az idő a fontos.

Itt éppen egy serlegért küzdök. A bal oldali feladványok
készen vannak, a jobb oldaliak még megoldásra várnak.

Egy feladvány. 100 követ kell leszedni, mielőtt megtelik a pálya.
Minden mozdulat után újabb kövek hullanak be felülről.


Ezek voltak tehát az alap játékmódok, amik telepítés után rögtön játszhatók. Minden egyes játékmód mellé (pl. az 5. pálya teljesítése után, vagy 100.000 pont elérése után, netán 4 feladvány elkészítése után) kinyílnak a titkos játékok, amik a játék igazi ékkövei, hogy stílusosan fogalmazzak. :)

Nézzük tehát őket sorban.

Poker: az alapjáték megbolondítása némi stratégiával. A köveket úgy kell leszedni (ötösével), hogy valamilyen sorozatot formáljanak. Így pl. gyárthatunk egy párt (a leszedett kövek között 2 egyforma), spektrumot (mindegyik leszedett kő más színű), két párt (a leszedett kövek között 2 pár van), 3 of a kind-ot (a leszedett kövek között 3 egyforma színű) full house-t (a leszedett kövek között 2 egyforma és 3 egyforma színű kő van, pl. 2 fehér+3 zöld), 4 of a kind-ot (a leszedett kövek között 4 egyforma van, az ötödik más színű), illetve Flush-t, amikor az öt leszedett kő mindegyike egyforma. De vigyázzunk ám, mert megjelennek a halálfejek, és ha a pl. az egy pár sorában van a halálfej, de nekünk csak egy párat sikerült összehoznunk, akkor egy érme feldobása dönt a folytatásról. Remek játék, jó stratégia kell hozzá!

Flush-re megyek...

... de csak egy 4 of a kind lett belőle. :)

Ice storm: egy újabb játék, ami nem csoda, hogy a Lightning módból nyílik. Idegbeteg módon kell forgatni, mielőtt a jégtáblák el nem érik a játékmező tetejét. Ha ugyanis elérik, kis idő múlva megfagyasztják az egész táblát. A vízszintes sorok kirakása kicsit visszaveti a fagyást abban az oszlopban, amit érint a forgatás, a függőleges forgatások viszont az egész oszlop fagyását szétrobbantják. Jó és izgalmas játék, kár hogy az ember néha szó szerint "lefagy" benne, nem látja a forgatnivalót, és a jég foglya marad örökre. Game over.


Butterflies: na, ez személyes nagy kedvencem lett. A játékmenet egyszerűnek tűnik: a pályán minden lépés után megjelenik egy pillangó az alsó sorban, amit a kövekhez hasonlóan lehet kiszabadítani. Ekkor elrepül. Igen ám, csak minden egyes lépés után az összes pályán lévő pillangó egyet lép felfelé, a pálya tetején pedig az igen gonosz pók várja őket. A feladat tehát az, hogy a lehető legtöbb pillangót mentsük meg, és minél később jussanak fel a pókhoz, aki – bizony, az élet harc – megeszi őket. Remek játék, remek háttérzene! Idő nem számít, főként stratégia kell hozzá, illetve át kell látni, hogy hogyan fog egy-egy lépés után kinézni a tábla. Néha a reménytelennek tűnő helyzet is menthető!

A felső sorban már error van...

Az utolsó mód, amelyről mai cikkünkben említést teszünk, a Diamond mine. Ebben a játékban egyre lentebb kell fúrni a földbe és gyémántokat kell bányászni. Mindezt úgy kell tenni, hogy közvetlenül a felszín fölött kell a párosításokat csinálni, így a föld egy része kirobban. Amikor megtisztítottuk a fúrófejek vonala fölötti részt a földtől, a fúró lentebb halad, így újra előttünk a lehetőség, hogy bontsunk. Eleinte aranyat, később gyémántokat lehet bányászni, persze mindeközben ősi, földbe rejtett kincsek is előkerülnek. Ennél a játéknál számít az idő, nem is kicsit. A játékmenet izgalmas, azt hiszem, ez a másik kedvencem a pillangó után.

A bal alsó sarokban éppen bontok

Ennyit tud tehát a Bejeweled 3, és persze hozza a kötelezően elvárt minőséget: remek grafika, aminek teljes kihasználása izmos processzort és videokártyát kíván. Az animált hátterek gyönyörűek. A háttérzenék igazán jól megválasztottak, hangulatában illenek az adott játékmódhoz, minőségre pedig első osztályúan szólnak, hamar beléjük lehet szeretni. Azt hiszem, hogy ez a játék sokáig el fog szórakoztatni, ráérő időmben biztosan próbálok megmenteni pár pillangót, vagy lejutni a színes gyémántokig a bányában.

Bejeweled 3 / PopCap Games
http://www.popcap.com/games/bejeweled3/
60 perces próbaverzió letölthető! (Nem lesz elég...)

Értékelés:
5/5, kiváló szórakozás.

2 megjegyzés:

misty írta...

Nekem is nagyon tetszik ez a játék. :-) Hirtelen nem is tudok dönteni, hogy melyik a kedvencem. Hárommal nagyon szeretek játszani: a lepkés, a gyémántos és a póker. :-) A lepkésben 286 db lepke a rekordom. :-)

Thozoo írta...

Nekem még nem jött össze 286 lepke. A pók nagyon gyorsan dolgozik, észre sem veszem, és máris ott van a lepke, ahol nem kellene lennie. :) De majd ma délután minden rekordot megdöntök!!!