Oldalak

2010. szeptember 26., vasárnap

Mennyivel nő a Gmail tárterülete?

A Gmail megjelenésekor hihetetlen, 2 GB-os méretű postafiókkal csábította át az e-mailező közösséget saját magához. Ez a postafiókméret akkoriban egyedülállónak számított, hihetetlennek is tűnt, hogy valaki ezt normális levelezéssel valaha is tele tudja a pakolni. Aztán évszakok jöttek-mentek, évek múltak, és most már több, mint 7 és fél gigabájt áll rendelkezésünkre, hogy leveleinkkel, vagy az ismerősöktől kapott, iszonytató méretű powerpoint-fájlokkal telepakoljuk. Valóban nincs szükség törlésre, hiszen még a legelvetemültebb e-mailezőknek is elegendő egy ekkora tárhely.

A Gmail ezt a tárterületet meglehetősen szolidan hirdeti a levelező webes belépési oldalán, jelen pillanatban több, mint 7502 megabájt áll a felhasználó rendelkezésére, ami egyre növekszik is. És valóban, a tárterület "szemmel láthatóan" növekszik... de vajon mennyivel? A bájtok folyamatos növekedése mennyi tárterületet jelent egy nap?

Nem voltam és rest: kisebb-nagyobb időközönként megmérve táblázatba foglaltam az éppen látható tárhely-kapacitást és az alábbi táblázatot kaptam. Ennek ismeretében, ha a számítási pontatlanságot is belekalkuláljuk, kiderül, hogy egy nap alatt kb. 358 és fél kilobájttal lesz több Gmail-postafiókunk mérete, ami egy hétre vetítve kb. 2,5 megabájt, egy hónap alatt pedig kb. 75 megabájt növekedést jelent. Ez még mindig bőven elegendő.

Komolyan mondom, fogalmam sincs, hogy a többi e-mail szolgáltató hogyan és miből él meg, ugyanakkor azt sem tudom, hogy miért találkozom még mindig olyanokkal, akik nem ezt a szolgáltatót használják mindennapi levelezésük bonyolítására. (Ha kell egy fiók, bátran kattints ide!)

3 megjegyzés:

Endoril írta...

Én sem értem az olyanokat, akik mást használnak, főleg az ilyen gagyi freemail-t meg társait. Dzsímél az frankó, abszolút :)

Milan írta...

Nekem a yahoo is nagyon megfelel, bár vannak erős korlátai amivel néha szívok, de sose volt még más gond vele, és én a megszokások embere vagyok, nehezen állok át másra arról, ami bevált, mindenesetre majd csinálok egy ilyen címet is.

WiMAX írta...

Sok embernél ez a fontos: privacy policy