Oldalak

2010. március 10., szerda

Overload

Az ember már azt hinné, hogy jön a tavasz. Legallyazza a fákat, lentebb veszi a fűtést, aztán arra ébred egy reggelen, hogy fázik a talpa a takaró alatt. Újra itt van a tél. Ha minden igaz, ma a világ is elvész, több tonna havat ígérnek országszerte, sapka, hólapát és kesztyű lesz a holnap divatja. Nem tudom, hogy mikor érkezik meg az égi áldás, de hogy pénteken jelentős késés lesz a vasúton, ha egy szem hó is esik, az teljességgel bizonyos.

Az áldás számomra már jóval előbb megérkezett: nem kell ahhoz rengeteg hónak esnie, hogy az ember agyonnyomva érezze magát. Az elmúlt napokban annyi munka szakadt rám, hogy csak kapkodom a fejem. Beadandó dolgozatok illetve azok tervei, már lezajlott eseményekről készült hospitálási naplók és önreflexiók megírása, némi programozás, dolgozatok javítása, érettségi szóbeli tételek felújítása, régen beérkezett e-mailek megválaszolása, érettségi ügyintézés, adminisztrálás, hiányzások lezárása, értesítések kiküldése, kérdőívek megválaszolása, honlapfrissítés, képek válogatása és feltöltése, elromlott mosógép és kábeltévé-beltéri egység javításának ügyintézése és ehhez hasonló feladatok azok, amik vörös szemekkel pislognak a sarokból rám, mert egyre-másra csak oda dobálom őket. Ráérő időmben mindig előszedek egyet-egyet, de azt mondhatom, hogy mire valamivel végzek, addigra jön három újabb helyette, szóval egész napos pörgésben vagyok. Enyhén szólva úgy érzem, hogy túlvállaltam magam. Pontosabban, a szóhasználat nem helyes: úgy érzem, hogy túl sok feladatot bíztak rám, és annak határán vagyok, hogy kijelentsem: egyedül nem tudok megbirkózni vele. (A blog frissítésének elhanyagolása is mindezen teendők sokaságából ered.)

Mivel a rám váró borzalmak már olyannyira összegyűltek, hogy nem tudok mindent fejben tartani, kénytelen voltam a mobilos naptár mellett egy mindig szem előtt lévő, és ezáltal fenyegetően figyelmeztető megoldást választani. Ez a Lightning nevű Thunderbird-kiegészítőben öltött testet. Ezt mindig látom, mivel a levelező nálam állandóan fut. Abba beépülve, az ablak jobb oldalán figyelmeztet az adott napi feladatokra, de látszanak benne a másnapra és az egy héten belülre ütemezett teendők is. A megoldás nagyszerűnek bizonyult, azt hiszem ezt a kiegészítőt felveszem azon alkalmazásaim közé, amelyek az „Új gépre mindenképpen feltelepítendő” kategóriába kerülnek, a többi hasznosság mellé.

Egyébként mindezek mellett az is eszembe jutott, hogy annak idején az Outlookról azért váltottam a Thunderbirdre, mert a komplex és összetett program helyett egy egyszerű, csak levelezésre alkalmas e-mail klienst szerettem volna. Azóta már lett belőle feedolvasó, majd később már a naptárat is belevarázsoltam – tulajdonképpen ott vagyok, ahonnan elindultam, csak a programot nem Outlooknak hívják, hanem Thunderbirdnek. :)

Hiszem azt, hogy ha végre véget ér (másfél év múlva) az egyetemi továbbképzésem, némiképpen felszabadulok és nem kell minden egyes üres percemben azon gondolkodnom, hogy mit húzzak elő a sarokból, ami vörös szemével figyel rám. Még akkor is, ha hátat fordítok neki.

2 megjegyzés:

misty írta...

Olyan jó lenne ha tudnék segíteni valamiben. Olyan szívesen segítenék, hogy kevesebb legyen a dolgod. Kár, hogy nem tudok. :-(

Thozoo írta...

Sajnos ezek mind olyan dolgok, amiben senki nem tud nekem segíteni. Mindent magamnak kell megoldani. Nem panaszkodok, viszont az, hogy kiírtam ide, megkönnyítette a dolgomat, és ma már sokkal jobb napom volt. :-)