Oldalak

2008. szeptember 23., kedd

REM

Aludni jó. Gondolnád, hogy közben a szemed nem is pihen?

A REM (rapid eye movement) az alvás egyik fázisa, amit a szemek rendkívül gyors mozgása jellemez. Ezt az 1950-es években felismert alvási fázist sokan és sokféleképpen élik meg. A szemek gyors mozgása általában periodikusan jelentkezik, az alvási időszak kb. negyedében zajlik le. (Egy átaludt éjszaka tehát kb. 2 órát gyúrunk szemre.) 4-5 ciklus van, melyek kezdetben rövidek, az alvás vége felé pedig egyre hosszabbak lesznek. Az első REM-fázis az elalvást követően általában másfél órán belül bekövetkezik, és 15-25 percig tart. Egy-egy REM-fázis után az alany vagy felébred, vagy pedig félálomba kerül, de innen még könnyedén vissza tud aludni. Az alvás REM-fázisa élettanilag eltér a többi (nem-REM) fázistól, sőt, általában azokat az álmokat, amelyekre később visszaemlékszünk, szintén a REM-fázisok valamelyikében álmodjuk.

Több teória is van arról, hogy mire jó a szemek ilyetén való gyors mozgatása alvás közben. Bizonyos feltevések szerint a REM-fázisnak fontos emlékek rögzítésében van szerepe. Mások szerint a fejlődő agynak van nagy szüksége rá, kiváltképp az újszülötteknek, mégpedig azért, hogy az idegpályáik megfelelően fejlődjenek ki. A lényeg, hogy tulajdonképpen senki sem tudja, miért is van ez, de létezik, ez egészen bizonyos: elég csak meglesnünk valaki lecsukott szemhéját egészen közelről, miközben ő mélyen alszik - ha szerencsénk van, jól kivehető csukott szemének iszonyatos sebességű mozgása.

Nem csak az embereknél, de az emlősállatoknál is megfigyelték az alvás REM-fázisait: a palackorrú delfin, és a hangyászsün kivételével mindegyik emlősállat mozgatja a szemét alvás közben, periodikusan. Ráadásul úgy tűnik, hogy a REM-fázisok alvás közbeni száma összefüggésben van az egyed újszülöttjeinek fejlettségi fokával. A kacsacsőrű emlős (akinek újszülöttjei teljesen tehetetlenek és fejletlenek) egy éjszaka alatt akár hét REM-fázist is produkálhat.

A REM-fázisok száma a kor előrehaladtával csökken, talán ezért van, hogy az idős emberek csak ritkán álmodnak, a gyerekek pedig viszonylag sokszor.

---
Világosságot ma a Wikipedia kapcsolódó bejegyzése gyújtott elménkben.

3 megjegyzés:

Norbie írta...

Lehet, hogy innen kapta a nevét az R.E.M. ?:D

Thozoo írta...

Állítólag úgy kapták a nevüket, hogy felütötték a lexikont, és pont ott nyílt ki. Szóval vélhetőleg erről kapta, csak semmi köze nincs hozzá.

Norbie írta...

Na akkor ebbe majdnem beletrafáltam ::)