Oldalak

2008. szeptember 12., péntek

PicLens/CoolIris

Kevesen ismerik, pedig iszonyúan látványos a Firefox CoolIris (régebben: PicLens) nevű kiegészítője. A plug-in telepítés után megbújik az eszköztár jobb oldalán, a Google keresőmező mellett, és ha egy olyan oldalra érkezünk, amely valamilyen galériát tartalmaz (jobbára olyat, amit maga a CoolIris is ismer), megelevenedik az addig szürke ikon, és az alábbi formát ölti.


Ha az ikonra kattintunk, az adott galériában lévő összes képet betölthetjük egy virtuális térbe, és tetszés szerinti vetítéseket rendezhetünk belőle, illetve nagyon látványosan, ide-oda mozogva tudjuk áttekinteni a galériában található miniatűröket. Az irányítás teljes mértékben vezérelhető egérrel (vagy akár billentyűzettel is), egy kicsit ugyan szokni kell, de utána nem is fogjuk érteni, miért nem így nézegettük eddig kedvenc képeinket.

Thozoo PhotoStream a CoolIris-en keresztül

Ha egy olyan oldalon vagyunk, amely nem tartalmaz képgalériát, a CoolIris akkor is használható, ilyenkor különböző hírforrásokból szedeget elő képet, 1-2 soros szöveges magyarázattal. Így áttekinthetjük a nap fontosabb híreit, vagy megnézhetjük, mi újság a tudomány bizonyos területein.

Részecskegyorsítóról szóló tudósítás a CoolIris hírei között

És hogy milyen galériákat támogat a CoolIris? A legnagyobbak (Picasaweb, Flickr, PhotoBucket stb.) természetesen benne vannak a listában, de saját gyártású galériánkkal is kompatibilissé tehetjük a plugint - ezesetben a gyártóval kell felvenni a kapcsolatot. Az egyre növekvő verziószám a javítások mellett egyre több galériát is jelent, így érdemes frissíteni.

Természetesen az is megoldható, ha a saját fényképeinket szeretnénk ilyen módon tallózni. Feltölteni sem kell őket sehova, a CoolIris ugyanis felismeri, ha a böngésző ablakában a számítógép egyik helyi meghajtójának tartalma szerepel, az ikonra kattintva így saját képeinket tudjuk böngészni. (Egyszerűen írjuk a címsorba a képeket tartalmazó könyvtár elérési útját, pl. C:\DigiFoto, és már mehet is a játék.)

Értékelés: 5/5

Nincsenek megjegyzések: